latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:12 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

NSRS: Strategija razvoja preduzeća (VIDEO)

Јačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podrška stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za njihovo funkcionisanje i stimulisanje razvoja i promocije preduzetništva i preduzetničkih vještina.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovo su strateški ciljevi definisani Prijedlogom strategije razvoja malih i srednjih preduzeća do 2020. godine, koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

Povećanje broja novootvorenih malih i srednjih preduzeća, veća zaposlenost, veće učešće u BDP-u i povećanje izvoza. Za postizanje ovakvih efekata, Akcionim planom predviđeno je oko pola milijarde maraka. Finansijski okvir i podatak da mala i srednja preduzeća u privredi Srpske čine 99,59% subjekata u kojima radi 75% zaposlenih govore o značaju donošenja ovog strateškog dokumenta. Na to su ukazali i resorni ministar i poslanici dva bloka koji su danas imali gotovo identične prijedloge za to kako poboljšati ovu oblast. Rasterećenje privrede samo je jedna od mjera koje predlažu.

Dok su poslanici raspravljali o razvoju malih i srednjih preduzeća, privrednici iz iskustva poručuju - smanjite administrativne procedure. Rasim Davutčehajić iz Novog Grada godinama je bio vlasnik preduzeća bravarsko-limarske djelatnosti, koje zapošljava osam radnika Prije nekoliko godina odlučio je da firmu prepusti sinu, ali se tokom tog procesa suočio sa ogromnim problemima, pa je poslovanje bilo čak i prekinuto na nekoliko mjeseci.

"Bilo bi dobro kada bi ta aktivnost mogla kroz nekih par dana biti završena, ta papirologija", navodi Davutčehajić.

Da bi pojednostavljenje procedura znatno olakšalo poslovanje malim i srednjim preduzećima, saglasni su i narodni poslanici, dodajući da je potrebno dodatno ubrzati administrativne poslove.

"Na elektronski način bi se moglo preuzimati to, da se ne gubi vrijeme i ne troši novac za silnu administraciju i papire koje oni moraju dostaviti", rekla je Snježana Kelečević, poslanik SNSD-a.

Iz opozicije opominju da je, za realizaciju ove strategije, potrebno obezbijediti više sredstava, a za to imaju i konkretan prijedlog.

"Potrebno je smanjiti javnu potrošnju. Smanjivanje broja zaposlenih u administraciji, znači kresanje plata. Samo 20% od plata u administraciji bi značilo 15 miliona KM uštede", navodi Dušan Berić, poslanik SDS-a.

"Kolega Berić je govorio da treba smanjiti plate u administraciji i to usmjeriti ka podsticaju malim i srednjim preduzećima. Bilo bi dobro i povećati plate i kod privatnih preduzeća, onda vjerujem da bi radnici bolje radili i da ne bi tražili posao u inostranstvu", rekao je Vanja Bajić, poslanik SNSD-a.

Poslanici su upozoravali i na važnost borbe protiv sive ekonomije i omogućavanje jednakih uslova za poslovanje svima, ali i na značaj poreskog rasterećenja privrednika.

"Nikakvih šansi nema za razvoj bilo čega u realnom sektoru ukoliko se dramatično ne promijeni poreska politika i ne bude rigorozno smanjio broj opterećenja i definisao obim parafiskalnih nameta, nadležnost i njihov registar", naglasio je Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

"Mi smo čvrstog mišljenja da porezi i doprinosi moraju da se smanje", dodala je Spomenka Đurđević, poslanik DNS-a.

Resorni ministar uvjerava da će i oblast poreske politike biti obuhvaćena ovom strategijom.

"I sa aspekta rasterećenja i adekvatne preraspodjele poreskih prihoda u korist podrške i podsticaja razvoja u cjelini RS, a posebno malih i srednjih preduzeća", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Јedan od važnijih zadataka, tokom sprovođenja ove strategije, u narednom četvorogodišnjem periodu biće i usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada. 

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u prvoj polovini ove godine. Planirani budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u tom periodu ostvareni su u iznosu milijardu i 201 milion maraka. To predstavlja 49% godišnjeg budžeta, odnosno 97% budžeta za prvih šest mjeseci 2016. Razmatranje ovog izvještaja za sutra je odgodila rasprava o tri strateška dokumenta. Posebno burna, bila je raprava o razvoju javnih puteva koja je poslanike podijelila na istok i zapad Srpske.

20.55...

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ukupni konsolidovani prihodi i primici za prvih šest mjeseci iznose 1,653 milijardi KM, dok ukupni konsolidovani rashodi i izdaci u istom periodu iznose 1,631 milijardi KM.

Obrazlažući Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske večeras u Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da su budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 1,201 milijardi KM, što je 97 odsto u odnosu na planirani iznos.

Tegeltija je rekao da najznačajniju strukturu konsolidovanog izvještaja čine prihodi od indirektnih poreza u iznosu od 539,1 miliona KM, što predstavlja 92 odsto planiranih sredstava za prvih šest mjeseci.

Prihodi od direktnih poreza za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 565,2 miliona KM, što predstavlja 101 odsto u odnosu na plan za prvih pola godine.

U strukturi direktnih poreza su prihodi od poreza na dohodak 79 miliona KM, prihodi od poreza na dobit 114 miliona KM, doprinos za socijalno osiguranje 366 miliona KM, te porez na imovinu 6,1 milion KM.

Tegeltija je rekao da su neporeski prihodi u ovom periodu ostvareni u ukupnom iznosu od 96,9 miliona KM, dok su primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od oko 100.000 KM.

On je dodao da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci 2016. godine iskazani u iznosu od 1,098 milijardi KM ili 89 odsto od budžeta.

Budžetski rashodi za lična primanja budžetskih korisnika za prvih šest mjeseci ove godine iznose 360,2 miliona KM, rashodi po osnovu korištenja robe i usluga iznose 27,9 miliona KM, rashodi po osnovu subvencija 15,9 miliona KM, grantovi 3,3 miliona KM, a doznake na ime socijalne zaštite 105,1 milion KM.

Tegeltija je dodao da je ino-dug u prvih šest mjeseci redovno servisiran i da je za te potrebe izdvojeno 120,1 milion KM.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Konsolidovanog izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine.

20.10...

Cilj Nacrta strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godina, koju je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, jeste identifikovanje aktivnosti za razvoj transportnog sistema Srpske u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić istakla je da je donošenje strategije transporta Republike Srpske osnov za projektovanje i planiranje budućih investicija u Srpsku vezane za transport i privredu uopšte.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini, Kostićeva je naglasila da su strategijom definisani opšti i posebni ciljevi za zakonodavni okvir, infrastrukturu i usluge.

"Najvažniji elementi koji su uticali na donošenje ove strategije su ispunjenje socijalnih i ekonomskih zahtjeva, zadovoljavanje potreba u smislu održavanja, unapređenja i razvoja transportne infrastrukture, finansijska održivost, usklađenost sa EU standardima i zakonima", rekla je Kostićeva.