latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:19 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Basketaši: Sanjamo da zaigramo protiv Đorđevićevih pulena

Reprezentativci Srbije u basketu 3x3 izjavili su danas da su osvajanjem titule prvaka svijeta u Kini i pobjedom u finalu nad SAD ispunili san, ali da im je naredni cilj da savladaju vicešampione planete u košarci - selekciju Aleksandra Đorđevića.
Basket reprezentacija Srbije  (Foto:kss.rs) -
Basket reprezentacija Srbije (Foto:kss.rs)

Basketaši Srbije Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Marko Savić u kineskom Gvanžuu osvojili su drugu titulu prvaka svijeta, nakon što su zabilježili svih sedam pobjeda, posljednju protiv SAD 21:16.

- Poslije 2012. godine mislili smo da nećemo nikada više biti ponosni kao tada, ali smo se prevarili. Kao dijete sam igrao basket u kraju i zamišljao da dajem koševe Amerikancima u finalu. Sada smo i to dostigli i jako sam srećan. Godinama imamo kontinuirani rad, pored drugarstva i rezultati su plod toga - rekao je najkorisniji igrač turnira Domović Bulut na konferenciji za medije u Kući košarke.

Njegov saigrač Marko Savić dodao je da je bio uvjeren u trijumf nad Amerikancima u finalu.

- Bio je veliki pritisak na nama jer smo bili favoriti, ali smo sve to izdržali. Pred finale sam bio ubijeđen da ćemo  pobijediti. Nema takve nacije kao što je Srbija i sportista sa tako velikim srcem - poručio je Savić.

Najbolji basketaši planete dobili su poziv selektora košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića da u prijateljskom susretu odmjere snage u basketu, čiji poziv će rado prihvatiti.

- Ne možemo da dočekamo da se upoznamo sa momcima i selektorom Đorđevićem. Oni su drugi na svijetu, najbolji poslije Amerikanaca. Ipak, mislim da nemaju velike šanse protiv nas, igra se sa dosta kontakta u basketu, što nama odgovara - rekao je Dejan Majstorović.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas čestitao je reprezentativcima na velikom uspjehu.

- Ova godina je sjajna za našu košarku i basket, nadam se da ćemo ponoviti uspjehe. Momci su pioniri ovog sporta u Srbiji, pored rezulultata, i ponašanjem na najbolji način predstavljaju svoju zemlju - istakao je on.

Prema njegovim riječima, basket bi naredne godine trebalo da postane olimpijski sport i bude uvršten za Tokio 2020.

- FIBA mnogo radi na tome i postoji velika mogućnost da basket postane olimpijski sport - naveo je Đilas i dodao da će  basketaši Srbije biti nagrađeni sa po 10.000 evra.

Izvor: Tanjug