latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:19 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Sarajevo – nastavljena saslušanja članova Komisije za referendum (VIDEO)

U Tužilaštvu BiH, danas su u svojstvu svjedoka,u okviru predmeta „Milorad Dodik i drugi“, saslušani članovi Republičke komisije za organizaciju i sprovođenje referenduma o Danu Republike i poslanici u parlamentu Srpske -Davor Šešić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Nakon ispitivanja Šešić i Glamočak rekli su da je riječ o nepotrebnom političkom procesu i da je održani referendum demokratsko pravo naroda.

Istovremeno, PDP-ov poslanik Perica Bundalo iznenadio je sve izjavom da je bio protiv održavanja referenduma objasnivši da Narodna skupština Republike Srpske sada mora da uskladi zakon o praznicima sa odlukom Ustavnog suda BiH, a to je kako je rekao moglo da se uradi prije referenduma. Komentarišući upućeni poziv za saslušanje, predsjednik Srpske Milorad Dodik za Sputnjik je rekao da je to pokušaj obračuna onih koji su poraženi na referendumu, ali i na lokalnim izborima. 

Iako su došli zajedno SDS-ovi poslanici Davor Šešić i Nedeljko Glamočak saslušani su odvojeno. PDP-ov Perica Bundalo sam je ušao u Tužilaštvo BiH, a po izlasku šokirao je sve izjavom da je bio protiv održavanja referenduma. Nije objasnio da li je to rekao tužiocu tokom ispitivanja i zašto se uostalom prihvatio članstva u Komisiji za sprovođenje referenduma.

"Јa sam lično bio protiv održavanja referenduma ali to je bio moj lični stav. Evo pokazalo se da NS RS mora da uskladi zakon o praznicima sa odlukom US BiH a to smo mogli da uradimo", rekao je Perica Bundalo, poslanik u NS RS i član Komisije za referendum RS.

Poslanici su ispitivani o referendumu, a detalje polučasovnog razgovora sa tužiocem Miroslavom Markovićem nisu željeli da otkriju.

"Razgovarali smo o tome kako je došlo do inicijative i samom toku referenduma ,ništa specijalno", naveo je Davor Šešić,  poslanik u NS RS i član Komisije za referendum RS.

Šešić, ali i njegov stranački kolega Nedeljko Glamočak saglasni su da bi pravosudne institucije BiH trebalo da se bave realnim problemima u društvu;organizovanim kriminalom,političkom korupcijom i prijetnjama terorizmom, a ne da preispituju referendumsku volju naroda u Srpskoj i saslušavaju poslanike.

„Mislim da ovdje nema ničije odgovornosti, referendum je demokratsko pravo građana, nije nikoga ugrozio ,zabraniti referendum u ovoj državi bilo bi krajnje apsurdno", rekao je Nedeljko Glamočak, poslanik u NS RS i član Komisije za referendum RS.

Saslušani poslanici primijetili su da bi bilo lakše da je tužilac došao u Banjaluku i da tu daju izjavu nego što svi iz Banjaluke dolaze u Sarajevo. Saslušanja se nastavljaju sutra kada je u Tužilaštvo BiH pozvana Zdenka Gojković iz Socijalističke partije.