latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:24 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Bijeljina – traži se novo brojanje glasova sa 41 biračkog mjesta (VIDEO)

Nakon što je CIK BiH juče objavio ''Utvrđene rezultate lokalnih izbora u BiH'', oglasio se Pravni tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje", koji će uputiti zahtjev CIK-u za poništavanje izbora i njihovo ponavljanje na 41-jednom od 180 biračkih mjesta u Bijeljini.
Pravni tim koalicije  "Bijeljina pobjeđuje" - Foto: SRNA
Pravni tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje"Foto: SRNA

Kandidat koalicije Bijeljina pobjeđuje Zlatko Maksimović, oštećen je za najmanje 2.500 glasova - tvrde to u pravnom timu koalicije. Ukazuju na brojne nepravilnosti zbog kojih traže ponavljanje izbora na 41 biračkom mjestu.

''U gradu Bijeljina su 2. oktobra izvršena sva tri oblika krivičnih djela protiv izbornog prava: zloupotreba biračkog prava, podmićivanje pri izborima ili glasanju i izborna prevara", rekao je Dragan Krstić,koordinator Pravnog tima Kolacije ''Bijeljina pobjeđuje dr Zlatko maksimović''.

Dodatnu sumnju, tvrde, baca mala razlika između kandidata - svega 634 glasa, ali i veliki broj nevažećih listića - skoro četiri hiljade.

''Među tim nevažećim glasačkim listićima preovlađuju oni koji su nevažeći po drugim osnovama a ne da su ubačeni kao prazni listići , a radi se o prostom glasačkom listiću gdje su četiri kandidata , a toliki je procenat nevažećih i to je prosto nemoguća misija'', dodao je Krstić.

Najavili su pravnu borbu pred domaćim zakonodavstvom, a ako bude potrebe, ići će i u Strazbur. Pravni tim danas se nije bavio kalkulacijama o formiranju skupštinske većine. Nezvanično saznajemo da će uskoro svi odbornici iz skupštinske većine formirane prije izbora potpisati dokument o nastavku saradnje u skupštinskim klupama.