latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:36 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Suđenje Ninkoviću, svjedok Gligorić (VIDEO)

Na suđenju ratnom rukovodstvu Doboja u predmetu Ninković i drugi, danas je u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH saslušavan Tihomir Gligorić, član dobojskog kriznog štaba i do kraja 1993. načelnik Vojnog odsjeka u tom gradu.
Suđenje Ninkoviću - Foto: RTRS
Suđenje NinkovićuFoto: RTRS

Odbrana optuženih ocjenjuje, Tužilaštvo BiH od ovog svjedoka nije dobilo očekivano.

Branilac prvooptuženog Branko Lazić tvrdi da Gligorić i pored usmjeravanja tužioca, svjedočenjem nije potvrdio navode iz optužnice, te da je objektivnim iznošenjem činjenica porazio tužilačku namjeru. Specifičnost ovog suđenja jeste suočavanje članova dobojskog kriznog štaba, koji su u dosadašnjem postupku i optuženi i svjedoci. Tako će se na klupi za svjedoke u toku postupka naći i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, ratni načelnik policije i takođe član dobojskog Kriznog štaba.

Trud tužioca DŽermina Pašića da Tihomira Gligorića navede da potkrijepi tvrdnje iz optužnice o udruženom zločinačkom poduhvatu protiv nesrpskog stanovništva, koji se stavlja na teret Ninkoviću, Paravcu, Bjeloševiću i Saviću, bio je bezuspješan. Gligorić je jasno više puta ponovio, sve odluke u dobojskom Kriznom štabu donošene su transparentno, aklamacijama uz uvažavanje mišljenja članova kriznog štaba koji nisu bili iz SDS-a...

"Kad se povede neka rasprava onda često su znali Teodor Lujić i Savo Krivokapić da kažu, nemojte previše uticaja SDS-a, posebno kada je govoreno o kadrovskim pitanjima", rekao je Tihomir Gligorić, svjedok Tužilaštva BiH u predmetu Ninković i dr.

Gligorić, takođe nije bio član SDS-a, ali je do pred kraj `93 bio načelnik vojnog odsjeka i član dobojskog kriznog štaba. Iskaz dat tokom istrage nije negirao, ali je rekao da su to njegovi vlastiti stavovi, koje ne može da potkrijepi dokazima. Odbrana ocjenjuje, do optužnice zasnovane na stavovima svjedoka, a ne na činjenicama i u istražnom postupku i danas u sudnici dovela su nedozvoljena hipotetička pitanja tužilaštva ...

"To je po sudu odbrane rezultat nemogućnosti Tužilaštva da objektivnije dovede stvar u kontekst ponašanja optuženih saradnjom na izvršenju krivičnog djela, odnosno da budem jednostavan, da potvrde navode iz optužnice", rekao je Branko Lazić, branilac prvooptuženog Milana Ninkovića.

"Svjedok nije htio ni na koji način da potvrdi neke od teza iz optužnice i ako ga je Tužilaštvo prosto vodilo ka tome, pokušavajući da dobije odgovor koji bi odgovarao tužilačkoj tezi da se radilo autoritativno sa pozicija ili stranke ili jednog od optuženih", naveo je Miodrag Stojanović, branilac trećeoptuženog Andrije Bjeloševića.

Јedan od narednih svjedoka Tužilaštva BiH u ovom predmetu je i Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, takođe član dobojskog Kriznog štaba. Za razliku od Gligorića, koji je i pod zakletvom svjedočio da su i Srbi i drugi narodi u Doboju preživljavali ratne nevolje, sve dok nisu sami izrazili želju da se isele, što im je omogućeno, Obren Petrović u svom iskazu tvrdi da ima saznanja o zlostavljanju nesrpskog življa.