latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:57 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Kriza u Federaciji BiH (VIDEO)

Državnim službenicima u Federaciji BiH, ali i premijeru i ministrima, kasne plate jer nema dovoljno novca. Za isplatu se čeka povlačenje prve tranše aranžmana s MMF-om.
FBiH - Foto: RTRS
FBiHFoto: RTRS

Prazna federalna blagajna, okupila je danas poslanike u Federaciji, koji se nisu sastajali puna tri mjeseca. Zaduženje kod MMF-a su odobrili. Iako su lideri SDA i HDZ-a puni priče o stabilnosti koalicije na nivou Federacije, u praksi je drugačije. 

Farsa, cirkus, poniženje – federalna opozicija nije štedjela kritike na račun većine. Tri mjeseca nisu zakazivane sjednice Parlamenta Federacije, a ni današnje vanredne na kojoj se aminovalo već završeno, tvrde, ne bi bilo da nije riječ o platama.

"Zaista je sramotno da mi poslije 3 mjeseca nemanja nikako sjednice danas raspravljamo samo zbog toga što vlast nije bila u stanju da isplati plate administraciji", kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Opravdanja o koincidenciji kašnjenja plata i sjednice o MMF-u i nisu pila vodu.

"Ovo je po mom ličnom ubjeđenju čista koincidencija", navodi Nasir Beganović iz SBB-a.

"U ovom trenutku je stalo jer ne postoji dovoljno novca, jer nema dovoljno prihoda2, navodi Јelka Milićević,ministar finansija Federacije BiH.

S druge strane, svima je već odavno jasno zašto su više od tri mjeseca klupe u federalnom parlamentu prazne. Opozicija ne vjeruje da je današnja sjednica znak normalizacije rada parlamenta.

"Valjda je svima jasno da je zastoj u radu PD Parlamenta Federacije zato što postoje politička neslaganja između ključnih koalicionih partnera SDA i HDZ oko tri ključna zakonska rješenja, a to su zakon o igrama na sreću, zakon o šumama i zakon o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji", kaže DŽenan Đongalić iz DF-a.

Iz SDA tvrde da nije do njih.

"Mi nismo bili ni za varijantu prekidanja rada federalnog parlamenta, ali na zahtjev HDZ-a parlament je zakočio bio svoj rad", navodi Ismet Osmanović iz SDA.

"Svjesni ste određenih problema koje smo imali, mislimo da smo postigli odgovarajuće rješenje", rekao je Јozo Bagarić iz HDZ-a. 

I dok iz većine uvjeravaju da koalicija funkcioniše i da će uskoro biti održana i redovna sjednica, iz opozicije ih otvoreno pozivaju...

"Da konačno javnosti objave politički bankrot, pošto politički bankrot njihov, parlamentarne većine svi mi vidimo osim njih samih", kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Federalni parlament vjerovatno je najočigledniji primjer da u koaliciji SDA – HDZ ((– SBB)) mnogo toga ne štima. Iskri i na drugim poljima, a uz standardni dugogodišnji problem Mostara, žarište je postao i Stolac, koji je nakon fizičkih napada i uništavanja glasačkog materijala na dan lokalnih izbora izazvao oštra međustranačka optuživanja.