latinica  ћирилица
18/10/2016 |  18:18 ⇒ 19/10/2016 | 09:10 | Autor: RTRS

Mustafić: Orić mi je lično ispričao kako je ubio sudiju Slobodana Ilića (VIDEO)

Nakon što je po nalogu predsjedavajućeg Sudskog vijeća Šabana Maksumića, tim sudskih vještaka utvrdio da je Ibran Mustafić potpuno sposoban za svjedočenje, ovaj ratni srebrenički funkcioner SDA, pojavio se danas u sudnici u predmetu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.
Ibran Mustafić - Foto: RTRS
Ibran MustafićFoto: RTRS

Orića i Muhića optužnica tereti za ubistvo srpskih zarobljenika – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Mustafić se danas između ostalog u sudnici prisjećao kako mu je Orić lično priznao i do detalja opisao kako je likvidirao sudiju Ilića. 

U predvečerje rata, na poziv SDA, Ibran Mustafić iz Srebrenice otišao je u Sarajevo. Potom u Tuzlu. I već tu, od rođaka Mirsada Mustafića, koji je bio na čelu tuzlanskog isturenog Štaba za Srebrenicu, saznao je za likvidaciju zarobljenih Srba sa Zalazja, predratnih poznanika - Slobodana Ilića, Branka i Petka Simića, Mija Rakića i Srebreničke bolničarke Rade.

"Šta se dogodilo sa tim ljudima ja sam čuo lično iz usta optuženog. Optuženog Nasera", rekao je Mustafić.

No to što je čuo od optuženog Nasera, Sud BiH nije dozvolio da se publikuje javnosti. Ali svjedok je to ispričao prisutnima u sudnici.

“Naser je meni bahato rekao da mu je u grupi zarobljenih Srba dopao Slobodan Ilić. Ispričao mi je kako ga je udario u oko jednom, pa drugi put, bajonetom. Ni glasa nije pustio. Tada sam se, rekao mi je, prvi put prepao, pa sam ga preklao.” iz svjedočenja Ibrana Mustafića

O likvidaciji zarobljenih Srba u Zalazju, Mustafiću je prethodno pričao i stric Enes. Bio je vozač kamiona pri Srebreničkom štabu Teritorijalne odbrane.

“Rekao mi je da je gledao kako su tovarili zarobljenike iz srebreničkog zatvora. Po Orićevoj komandi odvezao ih je na deponiju u Zalazje. Tamo je prisustvovao masakru. Kada je vidio pir nad bolničarkom Radom, pobjegao je u Srebrenicu, gdje je čekao da mu vrate krvavi kamion. Čitav dan sam prala krvavi kamion, rekla mi je amidžinica Rahima.” iz svjedočenja Ibrana Mustafića

Imao je Mustafić još mnogo šta da ispriča u sudnici! Između ostalog i strahote srpskog zarobljenika kojeg su Orićevci doveli kod Hameda Salihovića u kancelariju. O tome kako je u maju 93. lično preživio atentat svojih sunarodnika pod Orićevom komandom, jer kako kaže nije bio slijepi poslušnik gospodara Srebrenice. Preživio je još jedan ratni i tri atentata u miru - nakon što je zločine u Srebrenici uokvirio u “Planirani haos”. Ali, to nije dozvolio predsjedavajući sudskog vijeća Šaban Maksumić, koji je prethodno zahtijevao detaljno psihijatrijsko vještačenje svjedoka. Dozvolio je, međutim, da sudnica i susjedna prostorija budu napunjene desetinama Orićevih saboraca i predstavnika Bošnjačkih udruženja. Za 15 članova porodica žrtava, na početku suđenja, mjesta nije bilo! Sve dok nije intervenisala sudija Vesna Јesenković.

"To samo govori kakav je odnos ove pravosudne institucije čak i prema porodicama žrtava iz reda srpskog naroda. Mogu da kažem da sam zapanjena odnosnom odbrane prema svjedocima, koji su ključni svjedoci u ovim procesima, čine sve da diskredituju svjedoke kakav je bio i Ibran Mustafić", rekla je Radojka Filipović.

Osim advokata, bez valjanih argumenata i bez uobičajenog osmijeha i optuženi Orić, pitanjima je pokušavao da diskredituje Mustafića! Umjesto priželjkivanih odgovora, slijedili su optužujući poput onoga – znaš ti dobro Nasere šta se desilo!