latinica  ћирилица
18/10/2016 |  19:55 | Autor: RTRS

"SAD moraju da osiguraju da se riješi migrantska kriza u Evropi"

Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da SAD moraju da osiguraju da se riješi migrantska kriza u Evropi, dodajući da Italija, Grčka i Njemačka ne treba da snose teret veći u odnosu na svoje evropske susjede.
Barak Obama - Foto: AFP
Barak ObamaFoto: AFP

"Strateški je interes SAD da osigura da se riješi migrantska kriza u Evropi", rekao je Obama novinarima nakon sastanka sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Bijeloj kući.

Obama i Renci, takođe, su razmotrili borbu protiv "Islamske države" kao i bitku za preuzimanje iračkog grada Mosula od džihadista.

Obama je insistirao da međunarodna koalicija ima plan, ali je napomenuo da bi to moglo da ima teške humanitarne posljedice.

Američki predsjednik je pohvalio predložene ekonomske reforme u Italiji rekavši da podržava napore u cilju modernizacije političkih institucija na referendumu, jer će to pomoći da se ubrzaju ekonomske promjene.

Renci je rekao da ne predviđa nikakve velike probleme ako ne uspije referendum o ustavnim reformama koji je zakazan za 4. decembar, ali da će on učiniti da "pobijedi na referendumu".

Cilj ustavnih reformi je povećanje političke stabilnosti u zemlji koja je promijenila 63 vlade od 1945. godine.

Izvor: Srna