latinica  ћирилица
18/10/2016 |  22:29 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Srbija šalje 700 "plavih šljemova"

Vlada napravila plan učešća Vojske u međunarodnim operacijama za 2016. i 2017. godinu. Srpski vojnici čuvaće mir u 21 misiji u Africi, Aziji i na Mediteranu. Učešće u operacijama koštaće državu 1,7 milijardi dinara.
Srbija - plavi šlemovi - Foto: Novosti.rs
Srbija - plavi šlemoviFoto: Novosti.rs

Pod zastavom Ujedinjenih nacija i Evropske unije Vojska Srbije poslaće 700 oficira, vojnika i medicinskog osoblja. Srpske "plave šljemove" činiće vojni posmatrači, štabni oficiri, medicinari, jedinice ranga voda i čete, kao i tim za zaštitu brodova.

Ovo je predviđeno Godišnjim planom upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama za 2016, koji će se primjenjivati i sljedeće godine. Plan je upućen u skupštinsku proceduru, a pred poslanicima će se naći na sljedećoj sjednici zakazanoj za 25. oktobar.

Na mapi učešća srpskih vojnika pod plavom zastavom upisano je 14 destinacija, mahom u Africi, Aziji i na Mediteranu. Riječ je o 21 misiji, sa različitim zadacima i ciljevima. Naši mirovnjaci, po svemu sudeći, putovaće u Liberiju, Obalu Slonovače, Kongo, Mali, Sudan, Somaliju, Zapadnu Saharu, DŽam i Kašmir. U planu su i operacije na Bliskom istoku i Sredozemlju kao i na Kipru i u Libanu.

- Dosada nismo učestvovali u misijama u Zapadnoj Sahari, Maliju, DŽamu i Kašmiru, Јužnom Sudanu i Sudanu - navode u Ministarstvu odbrane. U ove zemlje srpski vojni posmatrači, štabni oficiri i sanitetski timovi biće upućeni tek na konkretan poziv UN, na osnovu takozvanog stendbaj aranžmana. On podrazumijeva da je određeno ljudstvo i oprema uvijek spremno da na poziv UN uskoči u neku od misija.

Zone država u kojima bi ove i sljedeće godine mogli premijerno da se pojave srpski vojnici mahom su politički trusna područja sa slabom centralnom vlašću, u kojima djeluju pobunjenici i međusobno zaraćene etničke grupe. Izuzetak čine provincije DŽam i Kašmir, gdje vlada relativno stabilan mir, zaključen poslije rata Indije i Pakistana.

- Najviše ljudi ćemo i dalje imati u Libanu, gdje smo prisutni već nekoliko godina. Trenutno se u ovoj zemlji nalazi 177 oficira i vojnika. U Centralnoafričkoj republici imamo vojnu bolnicu, u kojoj radi 72  pripadnika . Vrlo je značajna misija "Atalanta", u kojoj pod zastavom EU učestvuje naš autonomni tim za zaštitu brodova. U ovoj misiji trenutno učestvuju četvorica štabnih oficira i grupa od 12 pripadnika Specijalne brigade, čiji je osnovni zadatak zaštita plovila od pirata - navode u ministarstvu.

Novinu čini mogućnost učešća u evropskim operacijama u Mediteranu. Cilj srpskih oficira biće nadgledanje situacije na sjeveru Afrike, kao i praćenje i suzbijanje kretanja migranata i krijumčara ljudi.

Mirotvorni angažman srpske vojske u kriznim žarištima u svijetu, prema računici navedenoj u Planu upotrebe, koštaće 1,7 milijarde dinara. Budžetom za ovu godinu odvojena je 1,1 milijarda, a ostatak troškova će snosniti Ujedinjene nacije.

Izvor: Večernje novosti