latinica  ћирилица
19/10/2016 |  07:30 ⇒ 23:53 | Autor: RTRS

NSRS- Razmotren Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta (VIDEO)

NSRS razmatrala je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u prvih šest mjeseci ove godine. Budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu ostvareni su u iznosu 1,201 milijardu KM, što je 97 odsto u odnosu na planirani iznos.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Dok u vladajućem bloku primjećuju pomake u odnosu na isti period prošle godine, opozicija kritikuje. Najviše zbog zaduženja. Resorni ministar Zoran Tegeltija odgovara  da su ona su opravdana: Njima servisiramo stare obaveze i idemo u investicije. Naglašava da je Srpska vratila 65 miliona maraka više nego što se zadužila, što je cilj i opredjeljenje Vlade.

U odnosu na godišnji plan, ostvareno je 49 odsto budžeta Republike Srpske. Najznačajnija stavka - prihodi od direktnih poreza ostvareni u iznosu od 562 miliona maraka. Time je premašen finansijski plan za prvi šest mjeseci ove godine.

23.20 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede  po Pogramu razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima u iznosu od 4.680.000 evra, što predstavlja 42 odsto od 11.120.000 evra ukupnog zaduženja za BiH.
Prihvataju se sredstva donacije IFAD koja se odobravaju Republici Srpskoj u iznosu od 200.000 evra, što predstavlja 43 odsto od 470.000 ukupnih sredstava za BiH, navodi se u Prijedlogu ove odluke.

Kreditna sredstva odobravaju se Republici Srpskoj na rok otplate 18 godina, period odgode plaćanja na tri godine, referentnu kamatnu stopu IFAD-a, otplatu glavnice 15. februara i 15. avgusta i uz valutu otplate evro.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je cilj Programa razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima smanjenje siriomaštva u ruralnim područjima Republike Srpske.

Ovaj program ostvario bi se na način da se malim poljoprivrednim proizvođačima i drugim siromašnim kategorijama stanovništva u ruralnim područjima, obezbijede sredstva za razvoj podsektora uzgoja voća i povrća, skupljanje i preradu sekundarnih šumskih proizvoda, kao i razvoj drugih potencijalnih grana poljoprivrede čime bi se omogućilo održivo unapređenje socioekonomskog statusa, navodi se u obrazloženju Prijedloga odluke.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra u 12.00 časova glasanjem o apsolviranim tačkama dnevnog reda 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

23.03 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2015. godinu u kojoj se navodi da su nastavljeni pozitivni trendovi u strukturi penzija, odnosno povećava se procenat korisnika starosne penzije i smanjuje procenat korisnika invalidske penzije.
Obrazlažući ovu informaciju u Narodnoj skupštini, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da se može zaključiti da je od 2006. do 2015. godine procenat starosnih penzija u ukupnom broju penzija povećan za 8,49 odsto, a da je procenat invalidskih penzija smanjen za 6,23 odsto.

"Pozitivni trendovi uočavaju se i u smanjenju broja priznatih prava u jednoj kalendarskoj godini, naročito kada su u pitanju starosne i invalidske penzije", istakao je Savanović.

On je naveo da je broj priznatih prava, kako na starosnu, tako i na invalidsku penziju u 2015. godini najmanji od 2008. godine.

Savanović je zaključio da je pozitivna činjenica da su penzije za 40 godina penzijskog staža i 40 godina staža osiguranja značajno više od prosječne penzije i da su u decembru 2015. godine za 40 godina staža osiguranja iznosile oko 59,87 odsto od prosječne plate u 2015. godini.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je u parlamentu Srpske u svojstvu gosta da je Udruženje uputilo dobro obrazložen zahtjev Vladi i Skupštini Republike Srpske da više čine za penzionere u Srpskoj, jer su nakon posljednjeg povećanja penzija povećane cijene komunalnih usluga, porez na nekretnine, poskupila električna energija i cijene robe široke potrošnje u Srpskoj.

"Ionako loš standard više od polovine korisnika penzionih prava to je dovelo do ekstremnog siromaštva", istakao je Rakulj.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ranije usvojila zaključak u kojem se navodi da će razmotriti mogućnost da se povedu aktivnosti za vanredno povećanje penzija u Republici Srpskoj radi poboljšanja materijalnog položaja korisnika prava nakon stabilizacije stanja u oblasti penzijskog sistema Republike Srpske i obezbjeđenja dodatnih izvora finansiranja.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Informaciju o realizaciji zajedničkih projekata za rješavanje stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u kojoj se navodi da je u BiH u okviru Regionalnog stambenog programa planirana pomoć za oko 5.400 porodica, odnosno po 1.800 Srba, Bošnjaka i Hrvata koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

U informaciji se navodi da je procijenjeno da su za ovu namjenu neophodna sredstva u iznosu od 101 milion evra, od čega bi 85,2 miliona evra bila donatorska sredstva, a 15,9 miliona evra finansirale bi Republika Srpska, Federacija BiH, Brčko distrikt i zajedničke institucije BiH kroz razne vidove nefinansijskog ili finansijskog doprinosa.

22.47  Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je večeras da postoji težnja kojom se sa nivoa BiH želi kontrolisati vlast u Srpskoj.
"Ne moramo to zamjerati Bošnjacima i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, to je njihov cilj, ali moramo zamjeriti našim predstavnicima u vlasti na nivou BiH koji to ne žele zaustaviti", rekao je Banjac u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je ocijenio da srpski predstavnici nijednom nisu pokazali da žele zaustaviti težnje da se sa nivoa BiH kontroliše vlast u Srpskoj.

"Podsjećam da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao da se, dok bude na funkciji, ni za šta neće pitati premijer Srpske", dodao je Banjac.

On je istakao da je zbunjenost ovakvih srpskih predstavnika promišljena.

"Takva politika se mora spriječiti i moramo da znamo da su na nivou BiH na čelu pravosudnih institucija i Centralne banke Bošnjaci i da sve finansijske insitucije kontrolišu predstavnici ovog naroda i Hrvati", rekao je Banjac i naveo da su se Srbi borili za funkciju ministra bezbjednosti BiH koja nije bitna.

On je napomenuo da su takve odnose u BiH predstavnici Srba u vlasti BiH željeli da ugrade u mehanizam koordinacije.

"To se na svu sreću nije i neće dogoditi", zaključio je Banjac.

22.35  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine u kojoj se navodi da je stanje spoljnog duga 3,012 milijardi KM, unutrašnjeg 2,265 milijardi KM, odnosno ukupno 5,277 milijardi KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegetija rekao je da je spoljni dug budžeta Republike Srpske 1,951 milijardu KM, dug jedinica lokalne samouprave 79,05 miliona KM, javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke 981,62 miliona KM.

"Unutrašnji dug budžeta Srpske je 1,619 milijardi, jedinica lokalne samouprave 306,85 miliona KM i fondova socijalne sigurnosti 338,89 miliona KM", naveo je Tegeltija, obrazlažući navedenu informaciju.

On je naglasio da stanje ukupnog duga iznosi 55,48 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Od 2011. do 2015. godine indikatori zaduženosti bili su na zadovoljavajućem nivou i kretali su se u okviru zakonskih ograničenja, uz prisutan rastući trend", dodao je Tegeltija.

22.10  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Informaciju o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta, u kojoj se navodi da je uspostavljanje novog sistema koordinacije jedan od suštinskih, ali i formalnih preduslova za dalje kretanje BiH u procesu evropskih integracija.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da bi voljela da je opozicija prisustvovala skupštinskoj raspravi o navedenoj informaciji.

"I danas sam rekla da se opozicija neće pojaviti kada se bude diskutovalo o ovoj tački dnevnog reda, jer se ne može suočiti sa greškama koje je počinila u ovom procesu", rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi u Narodnoj skupštini Republike Srpske o navednoj informaciji.

21.55  Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je zahvaljujući naporima Vlade Srpske pitanje mehanizma koordinacije u BiH ispravljeno na način da je zaštićen interes Republike Srpske.

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, predvođena partijama koje čine skupštinsku većinu, otvorila pitanje mehanizma koordinacije nakon što je mehanizam koordinacije 26. januara tajno, bez učešća Republike Srpske, usvojen u Savjetu ministara BiH.

"Nije davno bio 26. januar kada je, skoro kao u vrijeme Informbiroa, u noćnim satima na tajnoj sjednici Savjeta ministara BiH usvajan neki mehanizam koordinacije, a onda četiri dana nakon toga predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dođe u Banjaluku i prećuti da su usvojili mehanizam koordinacije nego se pohvali činjenicom kako su se Bošnjaci i Hrvati dogovorili oko predstavljanja kantona u samom mehanizmu", rekao je Višković.

Višković je naveo da su nakon toga kroz medije i u "Službenom glasniku" objavili već 9. februara svoj dogovoreni mehanizam koordinacije kojeg su usvojili 26. januara, iako su i na sastanku u Banjaluci tražili da Vlada Republike Srpske dostavi neke svoje primjedbe na taj mehanizam, što je Vlada i uradila.

21.50  Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je razmatranje Informacije o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta, pravi razlog zbog kojeg je opozicija napustila sjednicu parlamenta Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o ovoj informaciji, Stevandić je rekao da je to dobar i sadržajan materijal koji govori o tome da je postojao plan da se Republika Srpska izjednači sa distriktom Brčko, koji je kondominijum u čijem vlasništvu učestvuje Republika Srpska.

"To bi bilo nešto što još nije zabilježeno u političkoj, ekonomskoj i pravnoj praksi, da se Republika Srpska izjednači sa kantonima, a znamo da Srpska nema kantone, već ih ima Federacija BiH i da se stavi ispod nivoa Federacije BiH", naveo je Stevandić.

On je napomenuo da je bila potpuna koordinacija Republike Srpske po ovom pitanju, jer je dovelo do sastanka kada je verifikovana pravna, logična i normalna procedura da o pitanjima iz Republike Srpske odlučuje i pita se Srpska, a ne da se o tim pitanjima odlučuje i bez prisustvovanja Republike Srpske u Savjetu ministara BiH.

21.10  Vlada Republike Srpske je, radi postizanja konkurentnosti turističkog proizvoda Srpske, formirala Komisiju za mapiranje turističkih destinacija i turističkog proizvoda, čiji je razvoj jedna od najvažnijih karika u lancu vrijednosti određene turističke destinacije, navodi se u izvještaju o realizaciji Strategije razvoja turizma Srpske od 2011. do 2020. godine, za 2015. godinu.

U izvještaju, koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, ističe se da je Komisija kao ključni kriterijum prilikom određivanja prioritetnih oblasti, mjesta i destinacija za razvoj turizma koristila uticaj potencijalnih turističkih destinacija na privredni rast određene regije i Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je u 2015. godini kontinuirano obavljalo aktivnosti na kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj.

Komisija za kategorizaciju ugostiteljskih objekata kategorisala je u toku 2015. godine 36 ugostiteljskih objekta, i to 18 hotela, 16 motela i dva pansiona.

20.55 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da konačni prijedlog mehanizma koordinacije omogućava saradnju različitih nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima kojima raspolažu u izvršavanju evropskih obaveza, te da Vlada predlaže da on bude usvojen u parlamentu Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je uspostavljanje efikasnog i funkcionalnog sistema koordinacije od ključnog značaja za kretanje svake države ka Evropskoj uniji, a posebno u složenim državama u kojima različiti nivoi vlasti, kao što je to slučaj sa BiH, raspolažu ustavnim nadležnostima za provođenje evropskih obaveza i provođenje reformi.

"Nažalost, sam proces definisanja ovog sistema u BiH pratile su različite manipulacije od političkog Sarajeva. Naime, umjesto da se izradi operativni sistem koji bi oslikavao ustavne nadležnosti različitih nivoa vlasti i utvrdio njihovu interakciju kroz zajednička tijela, stalno se nastojalo težište za provođenje evropskih obaveza prebaciti na nivo BiH, na uštrb entiteta, ali i kantona u FBiH", istakla je Cvijanovićeva na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, iznoseći poslanicima zaključna razmatranja u vezi sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta 2016. godine.

20.45  Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da definisanje i funkcionisanje sistema koordinacije procesa evropskih integracija nije tehničko pitanje, kako to neki žele da predstave, već, prije svega, visoko sofisticirano ustavno-pravno i političko pitanje, koje je direktno vezano za položaj, očuvanje i primjenu nadležnosti institucija Republike Srpske.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Informaciju o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. agusta 2016. godine, Cvijanovićeva je istakla da je riječ o materiji koja je već nekoliko godina jedna od dominantnih tema vezanih za proces evropskih integracija.

"Uspostavljanje efikasnog sistema koordinacije u procesu evropskih integracija je pretpostavka za organizovano i koordinisano kretanje BiH ka EU. S obzirom na kompleksnu ustavnu arhitekturu BiH, ali i složenost zahtjeva integracionog procesa, neophodno je obezbijediti sistem koordinacije koji će omogućiti aktivnu ulogu svakog nivoa vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima kojima raspolaže, ali i efikasnu interakciju različitih nivoa vlasti u tom procesu", pojasnila je Cvijanovićeva.

U obraćanju poslanicima, ona je navela da ova informacija daje kratak pregled aktivnosti na definisanju novog sistema koordinacije koje su realizovane u proteklih nekoliko godina od kraja 2012. do polovine avgusta 2016. godine, pri čemu se proces pregovora i usaglašavanja odvijao u nekoliko faza.

20.29  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za 2015. godinu, u kojem se navodi da je Fond lani ostvario ukupne prihode od naknada u iznosu 2,4 miliona KM.

Prenesena sredstva Fonda iz 2014. godine iznosila su dva miliona KM, a Fond je ostvario ukupne rashode u iznosu od 3,2 miliona KM.

Gubitak, odnosno višak rashoda nad prihodima u 2015. godini u iznosu od 747.018 KM pokriće se iz neraspoređene dobiti, odnosno viškom prihoda nad rashodima utvrđene za prethodne godine, navodi se u izvještaju.

Fond je uspio da obezbijedi efikasno funkcionisanje i ostvarivanje planiranih ciljeva kroz uredan sistem naplate prihoda Fonda, te efikasno i racionalno trošenje prikupljenih sredstava.

Ovakav rezultat ostvaren je zahvaljujući i stalnoj internoj kontroli, mjesečnoj analizi prihoda i rashoda i praćenju likvidnosti poslovanja, ističe se u ovom dokumentu.

20.25  Garantni fond Republike Srpske nastavio je sa trendom pozitivnog poslovanja i ostvarenja osnovnog zakonski definisanog koncepta koji je do sada sa ukupno 72 izdate garancije podržao oko 74 miliona kreditnih sredstava, navodi se u izvještaju o radu i poslovanju ovog fonda u 2015. godini.

Od izdatih garancija, 63 su aktivne u ukupnom iznosu od oko 23 miliona, navodi se u izvještaju koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

U izvještaju se ističe da je prioritetni cilj Fonda lakši i brži pristup finansijskim sredstvima investitora, razvojni program malih i srednjih preduzeća, te zapošljavanje uz optimalno korištenje svih raspoloživih privrednih resursa i njihovih komparativnih prednosti u Srpskoj.

"Saradnja sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske, fondovima i poslovnim bankama trajni je zadatak, a dosadašnje izdate garancije su plod aktivnog pristupa prema bankama, klijentima i drugim učesnicima u lancu odlučivanja prilikom odobravanja i izdavanja garancija, te praćenja i provođenja investicionih postupaka", dodaje se u izvještaju.

20.20  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2015. godinu, u kojem se navodi da je njen ukupan prihod u prošloj godini iznosio 2.408.000 KM i za 7,25 odsto je manji u odnosu na odobreni budžet.

Obrazlažući izvještaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnik Regulatorne komisije za energetiku Srpske Ljubo Glamočić rekao je da je višak obračuna sredstava regulatorne naknade za prošlu godinu od 189.000 KM vraćen korisnicima dozvole.

On je rekao da je Regulatorna komisija posvetila pažnju zaštiti kupaca električne energije usmjeravajući svoju pažnju na sprečavanje ili ograničavanje monopolskog i netransparentnog ponašanja korisnika dozvola.

"U toku prošle godine Regulatornoj komisiji podnesen je 141 zahtjev krajnjih kupaca za rješavanje sporova među učesnicima na tržištu električne energije, dok je prije četiri godine bilo oko 540 takvih zahtjeva", istakao je Glamočić.

On je rekao da je sektor prirodnog gasa nedovoljno razvijen u Srpskoj u pogledu izgrađene gasne infrastrukture i potrošnje prirodnog gasa.

Glamočić je rekao da je zaključno sa 2015. godinom u sektoru prirodnog gasa bilo ukupno 14 važećih dozvola za obavljanje djelatnosti.

19.50  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine uspješno je izvršavalo zakonom utvrđene poslove i zadatke, s ciljem stalnog poboljšanja ukupne bezbjednosne situacije, navodi se u izvještaju o radu MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je MUP ostvario pozitivne rezultate u mnogim segmentima operativnog i drugih oblasti rada.

"Uprkos blagom povećanju ukupnog broja krivičnih djela u odnosu na isti period 2015. godine, za 2,5 odsto povećani su koeficijenti njihove rasvijetljenosti, odnosno ukupne rasvijetljenosti za 3,9 odsto i rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu za 6,2 odsto", rekao je Lukač, obrazlažući izvještaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj krivičnih djela protiv života i tijela za dva odsto, a koeficijent njihove rasvijetljenosti povećan je i iznosi 97,3 odsto.

19.15  Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u 2015. godini donijela je 36 rješenja, među kojima je 14 rješenja o utvrđenom sukobu interesa, saopštila je predsjednik ove komisije Obrenka Slijepčević.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaj o radu komisije u prošloj godini, Slijepčevićeva je rekla da je Komisija lani dala mišljenje u 13 slučajeva, donijela 71 zaključak, dok su 24 slučaja riješena usvajanjem drugog akta.

Ona je navela da su u 2015. godini u rad uzeta 163 predmeta, i to 17 predmeta po vlastitoj inicijativi i 146 na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog lica.

"Od ukupno uzetih u rad predmeta završena su 132 predmeta, što je 80,98 odsto", napomenula je Slijepčevićeva.

Obrazlažući izvještaj o radu Komisije za žalbe u 2015. godini u parlamentu Republike Srpske, predsjednik te komisije Ognjen Lojović rekao je da je u izvještajnoj godini podnesen neznatno manji broj tužbi, iako je povećan broj rješavanih predmeta po žalbama.

"U 2015. godini procenat odbijenih žalbi u odnosu na ukupan broj rješavanih žalbi je oko 80 odsto, a broj uvaženih žalbi je nepromijenjen u odnosu na 2014. godinu", rekao je Lojović.

On je dodao da je u prošloj godini podnesen manji broj tužbi protiv rješenja Komisije za žalbe, iako je broj odbijenih žalbi znatno veći u odnosu na broj uvaženih žalbi.

18.50 Šef kluba poslanika SDS-SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je danas da poslanici opozicije neće učestvovati u nastavku skupštinskog zasjedanja jer im nije omogućeno obraćanje prilikom razmatranja revizorskih izvještaja o izvršenju budžeta."Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kršeći poslovnik o radu Skupštine, nije nam omogućio da govorimo o jednoj od najvažnijih tačaka dnevnog reda. Vjerujem da ćemo u narednom periodu u nekoj tolerantnijoj atmosferi nastaviti raspravu koja je važna za građane Srpske i parlamentarizam", rekao je Govedarica u skupštinskom obraćanju.

Čubrilović tvrdi da nije prekršio skupštinski poslovnik o radu u raspravi o revizorskim izvještajima.

Sjednica Narodne skupštine, nakon što je opozicija napustila, nastavljena je raspravom o izvještaju Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2015. godinu.

18.05 Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze razmatranjem izvještaja Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2015. godinu.

Poslanici će razmatrati izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za prvih šest mjeseci ove godine.Biće razmatran i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu u 2015. godini.

14.41 Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje s rezervom o konsolidovanom godišnjem izvještaju za korisnike budžeta Srpske za 2015. godinu, jer obaveze iz ranijih godina u iznosu od najmanje 78,5 miliona KM, a koje su izmirivane u 2015. godini, nisu prikazane i planirane u izvještaju o izvršenju budžeta.

Glavni revizor Duško Šnjegota istakao je da obaveze, koje su nastale u nekim ranijim godinama, ne mogu biti izmirivane u narednim godinama, a da ne bude prikazano na neki drugačiji način u odnosu na redovno stanje.

"Neizmirene obaveze iz ranijeg perioda nisu planirane na poziciji izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske", pojasnio je Šnjegota, obrazlažući navedeni izvještaj.

Šnjegota kaže da više ministarstava neizmirene obaveze iz ranijeg perioda nije planiralo na poziciji izdaci za otplatu neizmirenih obaveza.

Glavna služba za reviziju javnog sektora dala je mišljenje s rezervom o konsolidovanom izvještaju za izvršnje budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, jer nije donesena odluka o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedene izvještaje.

14.06 Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da još nije siguran da li će biti rebalansa republičkog budžeta jer za tim nema posebne potrebe.

"Sve rashode držimo pod kontrolom i nemamo nekih posebnih potreba za rebalansom budžeta", dodao je Tegeltija u završnoj riječi o konsolidovanom izvještaju o izvršenju republičkog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Tegeltija je naveo da će nakon što se riješe neka finansijska pitanja sa Komisijom NSRS o sprovođenju referenduma o Danu Republike biti poznato da li će biti rebalansa republičkog budžeta.

On je rekao da je zadovoljan činjenicom da su svi izvorni prihodi Republike Srpske u posmatranom periodu rasli u odnosu na prošlu godinu.

"Izvorni prihodi Republike Srpske rastu iz godine u godinu i uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati rast izvornih prihoda u odnosu na 2015. godinu", istakao je Tegeltija.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine u kojem se navodi da ukupni konsolidovani prihodi i primici za prvih šest mjeseci iznose 1,653 milijardi KM, dok ukupni konsolidovani rashodi i izdaci u istom periodu iznose 1,631 milijardi KM.

11.57 Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija negirao je tvrdnje opozicije da se budžet Srpske nalazi u teškom stanju, navodeći da se sve obaveze iz republičkog budžeta redovno izmiruju. Istakao je da naplata doprinosa za prvih šest mjeseci ove godine najbolja u istoriji Srpske.

Tegeltija je rekao da su netačne tvrdnje opozicije o ogromnom deficitu u Fondu PIO Republike Srpske, ističući da je očito da opozicija ima nešto protiv redovne isplate penzija iz budžeta Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Marinko Božović smatra da je ogroman deficit budžeta RS za prvih šest mjeseci ove godine.

"Ovo treba definitivno da nas sve upozori u kom pravcu ide Republika Srpska i u kakvom su stanju javne finansije", rekao je Božović.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić smatra da politika Vlade Republike Srpske koja se odnosi na prioritet u isplatama penzija iz budžeta Republike Srpske zaslužuje sve pohvale bez obzira na kašnjenje nekih isplata subvencija i grantova.

Žunić je rekao da će biti problema sa punjenjem budžeta u narednom periodu, zbog čega će Vlada Republike Srpske morati pokrenuti poteze koji su manje popularni ali ne na štetu stanovnika Srpske.

On je dodao da javni dug Republike Srpske nije nimalo veći u odnosu na dug u zemljama okruženja.

11.23 Potpredsjednik NSRS Željka Stojičić smatra da Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da je budžet RS u prvom polugodištu izvršavan povoljnije u odnosu na isti period prošle godine.

Stojičićeva je rekla da su u posmatranom periodu isplaćene sve predviđene obaveze u budžetu izuzev subvencija i grantova iz prethodne godine.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je dramatično stanje u budžetu Srpske, jer se do kraja godine, kako je istakao, može očekivati ukupan deficit u Fondu PIO, Fondu zdravstva i zdravstvenim ustanovama RS u iznosu od dvije milijarde KM.

Čavić je rekao da očekuje da će do kraja godine deficit u Fondu PIO iznositi 400 miliona KM, u Fondu zdravstva preko 600 miliona KM, te 600 miliona KM deficita u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da će klub poslanika ove stranke predložiti izmjene Zakona o porezu na dobit u smislu da se proizvodnji smanji porez na dobit, a da se poveća onima koji podižu novac od dobiti.

Replicirajući Staniću, poslanik SNSD-a Milan Kovač rekao je da budžet i sve komponente u Srpskoj funkcionišu i da su redovne isplate plata i penzija.

Izvor: SRNA