latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:10 | Autor: RTRS

U Las Vegasu posljednja debata Klintonove i Trampa

Predsjednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke Hilari Klinton i Donald Tramp će u noći između srijede i četvrtka u Las Vegasu imati treću i posljednju debatu uoči izbora 8. novembra.

Prema posljednjim anketama Tramp i dalje zaostaje za Klinton, dok bi današnje sučeljavanje moglo da bude njegova posljednja prilika da promijeni putanju trke za Bijelu kuću - i to manje od tri nedjelje do dana izbora, prenosi Glas Amerike.

Posljednja debata je od ključnog značaja za Donalda Trampa, koji prema najnovijim anketama za cijelu zemlju zaostaje za Hilari Klinton u prosjeku za šest odsto.

Tramp nastavlja da upozorava svoje pristalice da je u toku borba protiv političke mašinerije Klintonovih i pristrasnih medija.

Tramp na svojim izbornim skupovima često ističe sljedeće: "Sistem je namješten, ali nećemo dozvoliti da se to dogodi."

Čak i neki republikanci odbacuju tu Trampovu tvrdnju. Tramp je takođe napao navode brojnih žena koje su ga optužile za neprikladne seksualne poteze u prošlosti.

- To su laži koje forsiraju mediji i Klintonova kampanja kako bi našu zemlju zadržali u svojim rukama. To su sve laži. Potpuno izmišljene, fikcija, sve je sto odsto izmišljeno - uzvraća Tramp.

Klinton se u posljednjih nekoliko dana posvetila pripremi za debatu. Uprkos nastavljenoj kontroverzi oko njenih imejlova, ona nastoji da fokusira svoju kampanju na izborne teme.

- Prije svega moramo da osiguramo da ekonomija radi na korist svih, ne samo nekolicine na vrhu, i mi to možemo - kaže Hilari Klinton.

Hilari Klinton pomažu predsjednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama, koja se osvrnula na vulgarne komentare o ženama u jednom nedavno objavljenom video snimku.

- Ovo je moćan pojedinac, koji slobodno i otvoreno govori o seksualno agresivnom ponašanju - rekla je Mišel Obama.

U jeku takvih optužbi i objavljenog kompromitujućeg video smimka, neke ankete bilježe pad popularnosti Trampa, navodi Tom Defrank, analitičar političkog magazina Nešenel DŽurnal, navodi VOA.

- Sa takvim ponašanjem neće pridobiti obrazovane žene. Ti su mu glasovi potrebni - kaže on.

Tramp i Klinton različito pristupaju posljednjoj debati, kaže republikanski strateg DŽon Firheri.

- Mislim da će Hilari biti obazriva jer je uvjerena da vodi. Kod Trampa će biti "sve ili ništa", jer vjeruje da mora nadoknadi izgubljeno napadima na nju - smatra on.

Tokom posljednjih nekoliko nedjelja, kandidati će biti fokusiran na mali broj presudnih država, koje bi mogle da odrede izborni ishod.

Izvor: Tanjug