latinica  ћирилица
19/10/2016 |  09:02 | Autor: RTRS

Vlasti Ekvadora: Ograničili smo Asanžu pristup internetu

Vlasti Ekvadora priznale su da su DŽulijanu Asanžu "privremeno ograničile" pristup internetu, nakon što je Vikiliks objavio mejlove iz štaba Hilari Klinton.

Osnivač Vikiliksa se već četiri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, a ovo je prvi put da zemlja koja mu je pružila utočište utiče na njegov rad.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da i dalje stoji pri odluci da Asanžu garantuje azil, ali da se ne miješa u strane izbore niti podržava bilo kog kandidata.

U saopštenju se navodi da odluka nije donesena pod pritiskom iz inostranstva.

Vikiliks je u subotu tvrdio da je američki državni sekretar DŽon Keri lično intervenisao i da je tražio od Ekvadora da zaustavi Asanža da objavljuje dokumente o Hilari Klinton.

Ministarstvo nije preciziralo opseg ograničenosti pristupa internetu, navodeći samo da ograničenje njegovih komunikacija neće uticati na mogućnosti Vikiliksa da obavlja svoje novinarske aktivnosti.

Vikiliks je u utorak saopštio da su vlasti Ekvadora u subotu popodne prekinule pristup internetu Asanžu.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje u okviru istrage o silovanju, jer vejruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Izvor: Agencije