latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:26 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

U Sarajevsko - romanijskoj regiji niču plantaže jagodičastog voća (VIDEO)

Na području Sarajevsko - romanijske regije sve je više zainteresovanih za uzgoj jagodičastog voća. Među njima je i Vlastimir Trnčić koji više od deset godina posjeduje plantaže jagoda, a svoju proizvodu plasira na domaće tržište.
Јagode - Foto: RTRS
ЈagodeFoto: RTRS

Vlastimir Trnčić iz Istočnog Novog Sarajeva je prije 12 godina po nagovoru prijatelja krenuo u proizvodnju jagoda i malina.

Zasadio je po pet dunuma, a već prve godine odustao je od malina i nastavio samo sadnju jagoda.

Godinama je širio proizvodnju i danas ima oko 50 dunuma pod sadnicama jagode i ne planira da stane sa daljim širenjem plantaža.

- Na ovu proizvodnju me navela činjenica da su skoro sve firme od kojih su naši očevi živjeli ugašene, te da je jedino poljoprivreda izlaz. Nismo se prevarili, evo nas tu smo gdje jesmo, priča Vlastimir.

Kako bi se ostvarila dobra proizvodnja, a samim tim došla i zarada, potrebno je dosta vremena, truda i odricanja 

Za Vlastimira nije sve došlo preko noći. Bilo je godina kada je bilo teško opstati ali ipak nije odustao, imao je cilj i istrajao je do kraja.

I sada tvrdi da je uvijek postoji mogućnost za loš rezultat ali da ga to neće pokolebati da se prestane baviti poljoprivredom:"Nije posao lagan. Kad neko ovo vidi kaže da je lako. Ali ovo nije nimalo lak posao. Ali sve što se radi s ljubavlju mora dati rezultat kad - tad".

- Za jednu četvoročlanu porodicu su dva do tri dunuma sasvim dovoljna da ima jednu prosječnu platu. Pri tom mislim na mesečnu platu od oko 600, 700 maraka do 1.000. Sve ostalo zavisi od toga koliko se porodica posveti tome, pojašnjava Vlastimir.

Trenutno se oko polovine sadnica nalazi u plastenicima a u planu je da i preostale jagode koje su zasađene budu takođe zaštićene. Ovako bi imao konstantnu proizvodnju i ne bi zavisio od vremenskih uticaja.

Krenuo je Vlastimir i u proizvodnju svojih sadnica kako bi zaokružio proizvodni ciklus i smanjio troškove.