latinica  ћирилица
19/10/2016 |  11:18 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Špirić: Prijedlog zakona o akcizama mimo dogovora sa UO UIO BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je Komisija za finansije i trezor ovog doma u skladu sa poslovnikom odbila set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate jer predloženi tekst zakona ne odgovora onome što je dogovoreno na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"Imaju dvije varijante i one ne odražavaju sporazum federalnog premijera /Fadila Novalića/ i premijera Republike Srpske /Željke Cvijanović./ U zakonu postoje odstupanja za koja niko nema namjeru da ih pojašnjava nikome, i to je ono što nije poštivanje sporazuma", rekao je Špirić novinarima danas u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, tu se radi i o neusklađenosti sa Reformskom agendom i Pismom namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

Takva ponuđena rješenja, poručio je on, neće dobiti podršku SNSD-a, ali treba vidjeti kako će danas glasati poslanici iz SDS-a.

Članovi Komisije za finansije i trezor Predstavničkog doma juče su odbili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer većina smatra da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda - svi u prvoj komisijskoj fazi na prijedlog Savjeta ministara BiH.

Izvor: SRNA