latinica  ћирилица
19/10/2016 |  12:06 | Autor: RTRS

Ćosić: Preuranjeno govoriti o skupštinskoj većini

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić smatra da je još rano govoriti o skupštinskoj većini u gradu Istočno Sarajevo.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Ćosić, koji je ponovo izabran za načelnika ove opštine, rekao je Srni da je sada fokus na formiranju vlasti u opštinama gdje SNSD ima načelnike, kao i u onima gdje nema načelničke pozicije da se pokuša napraviti skupštinska većina.

Kada je riječ o formiranju skupštinske većine u gradu Istočno Sarajevo, Ćosić je rekao da će nastaviti pregovore sa koalicionim partnerima - DNS-om i SP-om, sa partijama koje su ih podržale, ali i sa drugim političkim strankama.

"Sačekaćemo da se verifikuju mandati, konstituišu skupštine opština i onda ćemo ići na završne pregovore o formiranju većine u Skupštini grada", dodao je Ćosić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da stranke okupljene u Savezu za promjene imaju većinu u Skupštini grada Istočno Sarajevo od 16 odbornika.

"Od 31 odbornika u gradskoj skupštini, mi sigurno imamo 16", smatra Bjelica.

Kada je riječ o izboru gradonačelnika, Bjelica je rekao da su u Savezu za promjene prije izbora postigli koalicioni sporazum da će na tu funkciju kandidata predložiti PDP.

Nakon objavljenih rezultata Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, u šest opština u sastavu grada, po tri načelničke pozicije dobili su SNSD na Palama, u Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu, a SDS u Istočnoj Ilidži, Istočnom Starom Gradu i na Sokocu, a ista situacija je i sa mandatima u skupštinama opština.

Odbornike Gradske skupštine Istočno Sarajevo indirektno biraju odbornici iz šest opština, a gradska skupština potom većinom glasova bira gradonačelnika.

Od 31 odbornika u Gradskoj skupštini, Pale daju osam, Istočna Ilidža i Sokolac po šest, Istočno Novo Sarajevo pet, a Istočni Stari Grad i Trnovo po tri odbornika.

Formiranje Skupštine grada Istočno Sarajevo i izbor gradonačelnika očekuje se u februaru ili martu.

Izvor: SRNA