latinica  ћирилица
19/10/2016 |  13:31 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Bratunac: Načelnik iz SDS-a, neizvjesna skupštinska većina

Nedeljko Mlađenović iz SDS-a, kao kandidat Saveza za promjene, ponovo je izabran za načelnika opštine Bratunac sa 4.175 glasova, dok će odbornike u Skupštini ove opštine imati čak 12 političkih partija.
Bratunac (Foto: visitmycountry.net) -
Bratunac (Foto: visitmycountry.net)

Novi saziv Skupštine opštine Bratunca sa 25 odbornika sačinjavaće po četiri odbornika iz DNS-a, SNS-a i koalicije SDA-SBB, tri odbornika iz SDS-a, po dva iz PDP-a i SNSD-a i po jedan iz Stranke napredna Srpska, Ujedinjene Srpske, Stranke za demokratsku Srpsku, Pokreta za preokret, Narodnog demokratskog pokreta i SDP BiH.

Prema izbornim rezultatima u ovoj opštini, biće veoma teško formirati skupštinsku većinu, posebno imajući u vidu da su DNS i SNS, koje su takođe imale svoje kandidate za načelnika, osvojile po četiri odbornička mandata, a u predizbornoj kampanji su iznosile teške optužbe jednih na račun drugih.

Da li će te dvije stranke sa SNSD-om i još nekim odbornicima pokušati formirati skupštinsku većinu ili će se formirati neke nove postizborne koalicije šarolikog stranačkog sastava ostaje da se vidi nakon uručivanja odborničkih mandata.

Postoji mogućnost da neka od srpskih stranaka uz podršku odbornika bošnjačke koalicije SDA-SBB i još nekih srpskih odbornika formira skupštinsku većinu.

U Bratuncu se mnogi bave tom kombinatorikom i svakako će biti zanimljivo i neizvjesno ko će uspjeti da okupi većinu od 13 odbornika i izabere skupštinsko rukovodstvo ove opštine.

I u prethodnom mandatu Bratunac nije imao stabilnu skupštinsku većinu i njen sastav se više puta mijenjao, a time i predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine, pa je skoro cijeli mandat ova opština isplaćivala plate za dvojicu predsjednika i dva potpredsjednika opštine jer su jedni obavljali te dužnosti, a drugi su koristili pravo da šest mjeseci primaju plate nakon smjenjivanja i vodili sudske sporove koji su im omogućavali da primaju plate i da se vraćaju u funkcionerske fotelje.

Prema izbornom rezultatu i odborničkoj strukturi može se očekivati da se ta praksa nastavi i u narednom mandatu kao i prelazak odbornika iz jednih u druge stranke da bi bili u skupštinskoj većini.

Izvor: SRNA