latinica  ћирилица
19/10/2016 |  14:01 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

CIK BiH: Tri političke stranke novčano kažnjene

Centralna izborna komisija BiH izrekla je danas novčane kazne za tri političke stranke zbog uvredljivog govora u predizbornoj kampanji.
CIK BiH -
CIK BiH

Srpska napredna stranka kažnjena je sa 6.000 KM jer je njen pristalica na predizbornom skupu 29. septembra u Bratuncu koristio jezik koji može izazvati širenje mržnje i koji je uvredljiv i ponižavajući u odnosu na polnu pripadnost, saopšteno je iz CIK-a.

Sa 3.000 KM kažnjena je politička stranka Ujedinjena Srpska jer je njen predsjednik Nenad Stevandić, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji 28. septembra, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Partija BPS Sefer Halilović kažnjena je sa 5.000 KM, jer je njen predsjednik na predizbornom skupu 26. septembra u opštini Novi Grad Sarajevo koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje.

Odluke o izricanju novčanih kazni nisu pravosnažne. Na njih se u roku od dva dana od dana prijema odluke može uložiti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Izvor: SRNA