latinica  ћирилица
19/10/2016 |  14:40 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Važno obezbijediti kvalitetnu ishranu za djecu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je veoma važno djeci u predškolskim ustanovama obezbijediti kvalitetnu i zdravu ishranu, te pozdravila definisanje standarda i pravilnika o toj temi.
Cvijanović - predškolske ustanove - konferencija - Foto: SRNA
Cvijanović - predškolske ustanove - konferencijaFoto: SRNA

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada zainteresovana da u Srpskoj postoji dovoljan broj predškolskih ustanova, te podržala dobru saradnju javnog i privatnog sektora.

"Važno je u predškolskim ustanovama obezbijediti dovoljno dobre uslove za boravak djece, ali i za rad zaposlenih, te unaprijediti kvalitet obrazovnog i vaspitnog procesa", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovala konferenciji "Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ishrana bitan faktor razvoja djeteta i da definisane standarde, koji su uneseni i u pravilnik o pravilnoj ishrani u predškolskim ustanovama, treba primijeniti i kod kuće, ali i u osnovnoj školi da bi pravilan razvoj djece bio nastavljen.

"Na taj način, ne bismo imali oko 20 odsto pretilne djece, kao što imamo sada", dodao je Malešević.

On je naveo da već nekoliko predškolskih ustanova učestvuje u ovom projektu, čiji je rezultat i danas predstavljena knjiga "Standardi i normativi ishrane".

"Daleko više će biti zdrave hrane, namirnica koje nemaju aditive, proizvedene na prirodan način", rekao je Malešević i dodao da to ne bi trebalo da poveća novčana izdvajanja za ishranu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić saglasan je da je važno početi sa pravilnom ishranom u najranijem djetinjstvu, prije svega, od prve do pete godine.

"Važno je da se što prije počne sa primjenom standarda i da se kontroliše njihova primjena, a rezultati neće izostati", istakao je Bogdanić.

Nacionalni koordinator za hranu i ishranu Republike Srpske Dragana Stojisavljević rekla je da su analize nutritivne vrijednosti obroka u pojedinim predškolskim ustanovama pokazale da ti obroci odstupaju u pogledu zasićenih masti, prostih šećera u odnosu na najnovije preporuke Evropskog autoriteta za bezbjednost hrane.

"Prve posljedice nezdrave ishrane su zaostajanje u rastu ili prekomjerna tjelesna masa, takođe, neke od masovnih nezeraznih oboljenja koja su karakteristična za dječije doba - anemija, koju prati malaksalost, odsustvo pažnje, pad imuniteta...", navela je Stojisavljevićeva.

Direktor predškolske ustanove "Majka Јugovića" u Doboju Slavica Živković rekla je da su iz jelovnika ove ustanove izbačeni svi vidovi grickalica, slatkiši, fabrički pakovani sokovi, a da je uvedena veća količina voća.

"Djeca dobijaju svježe voće i suvo voće - brusncu, grožđice, orasi i bademi. Od povrća, veoma su zastupljeni brokuli i karfiol", navela je Živkovićeva.

Predstavnik kancelarije UNICEF-a BiH Sanja Kabil ocijenila je uspješnom saradnju sa resornim ministarstvima i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u oblasti pravilne ishrane u preškolskim ustanovama.

"Ulaganje u pravilnu ishranu je ulaganje ne samo u zdravlje djece, nego u budućnost i prosperitet cijelog društva", rekla je Kabilova.

Ona je podsjetila da je inicijativa "Škole i vrtići - prijatelji zdrave ishrane" počela 2005. godine na skupu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i Unicefa o problemu pretilosti djece.

Izvor: SRNA