latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:13 | Autor: RTRS

Bogdanić: Podrška svakoj odluci kojom će biti smanjena cijena lijekova

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić poručio je da će Srpska podržati svaku odluku koja će doprinijeti snižavanju cijene lijekova u BiH.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Republika Srpska neće kočiti usvajanje pravilnika o lijekovima kojim bi došlo do smanjenja cijena", istakao je Bogdanić uoči sutrašnjeg sastanka stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je dodao da će na osnovu usvojenog pravilnika biti poznato kolike će biti uštede u fondovima zdravstvenog osiguranja Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta.

Komentarišući zakonske propise iz oblasti hemikalija i biocida kojima je onemogućena prodaja hemijskih proizvoda iz FBiH u Srpskoj, resorni ministar je rekao da to nema političku ili neku drugu pozadinu, već da je isključivo riječ o primjeni standarda EU.

"Usvojili smo zakon iz kojeg je proizašao pravilnik koji je usklađen sa evropskim direktivama i standardima. FBiH nije usvojila zakon i nema pravilnik usklađen sa EU standardima i došlo je do poteškoća", objasnio je Bogdanić.

On je naveo da su svi proizvođači imali dovoljno vremena da se, ukoliko imaju problema, obrate Ministarstvu sa zahtjevom za prolongiranje primjene pravilnika.

Izvor: SRNA