latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:07 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Kineski privrednici šire poslove u Srbiji

Delegacija kineske pokrajine Guangdong u kojoj je 50 privrednika danas je u Beogradu razgovarala sa privrednicima iz Srbije o širenju trgovinske saradnje i zajedničkim poslovima.
Kineski privrednici u Beogradu - Foto: TANЈUG
Kineski privrednici u BeograduFoto: TANЈUG

Zamjenik direktora Privredene komore Srbije (PKS) Mihajlo Vesović rekao je da su Srbija i Kina već napravile izuzetne korake u privrednoj saradnji, ali da očekuje da se ona proširi i da sa državnog nivoa pređe na direktan dogovor privrednika.

On je istakao da očekuje da se saradnja između dvije zemlje jača u svim oblastima, a da veliki potencijal postoj u turizmu.

"Srbija je sjajna destinacija, ali sa zemljama u okruženju može da ponudi paket pogodnosti kineskim privrednicima. Posebno će biti značajno otvaranje direktne avionske linije i ukidanje viza za kineske građane", kazao je Vesović.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Vladimir Petrović kazao je da je "Kina jedan od najznačajnijih partnera Srbije što je dokazano važnim projektima za obje zemlje".

"Srbija je prva zemlja koja je dobila specijalan status i očekujem da saradnja bude podignuta na viši nivo jer je Kina prepoznala potencijala za izvoz robe po povlašćenim uslovima koje Srbija ima sa mnogim zemljama", kazao je Petrović i dodao da je ukupna vrijednost do sada realizovanih i investicija koje su u toku tri milijarde evra.

Kineski amasador u Srbiji Li Mančang istakao je da je u posjeti Beogradu najbrojnija i najreperezentativnija delegacija kineskih prvrednika koja je došla poslije posjete predsjednika Si Đinpinga, "što govori o ozbiljnosti dogovora na najvišem nivou".

"Guangdong provincija je najrazvijenija i brzo donosi odluke pa želim da privrednici ostave mnogo zadataka našoj ambasadi. Srbija je odlučna da ukine vize našim građanima i to će otvoriti velika vrata za saradnju", kazao je ambasador Li Mančang.

Bivša guvernerka pokrajine Guangdong DŽao Јufang koja predvodi kineske privrednike kazala je "da su Srbija i Kina prijatelji i partneri u svim uslovima i vremenima".

"Saradnja sa Srbijom je podignuta na strateški nivo. Naša provincija je jedna od 15 koja je zadužena za jačanje odnosa sa zemljama na putu svile, jugoistočne i centralne Evrope, a moj zadatak je da je još podstaknemo. Obim razmjene robe je između 2011. i 2015. podignut sa jedne milijarde dolara na 1,4 milijarde", rekla je DŽao Јufang.

Ona je dodala da četvrtinu kinesko-srpske razmjene čini roba iz provincije Guangdong.

"U ovoj godini robna razmjena do avgusta vrijedna je 100 miliona dolara, za 11,7 odsto je povećan broj građana Srbije koji dolaze u ovu pokrajinu, a za sedam odsto Kineza koji dolaze iz ove pokrajine u Srbiju", kazala je DŽao Јufang.

Ona je dodala da ta kineska provincija uvozi godišnje robu u vrijednosti 400 milijardi dolara i pozvala srpske privrednike da nađu mjesto u toj trgovini uz obećanje da će promovisati srpske proizvode u Kini.

DŽao Јifang je istakla da je u delegaciji najveća kineska turistička agencija "koja ima velike kapacitete da dovodi i razmjenjuje turiste".

Privrednici Kine i Srbije su danas potpisali četiri sporazuma među kojima i u oblasti turizma.

Vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda provincije Guangdong je 1.170 milijrdi dolara, a po glavi stanovnika 10.000 dolara. Kompanije iz ove provincije investirale su u inostrane firme 10,6 milijardi dolara.

Izvor: Večernje novosti