latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:12 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

U Mrkonjić Gradu podižu nove malinjake (VIDEO)

Poljoprivreda je jedna od strateških grana razvoja u opštini Mrkonjić Grad.
Malinjaci - Foto: ilustracija
MalinjaciFoto: ilustracija

Za podsticaje u poljoprivredi opština je u proteklih desetak godina izdvojila 1,3 miliona maraka. Poljoprivrednici su zainteresovani i za malinarstvo, a opština je u saradnji sa UNDP-om obezbijedila sredstva za podizanje deset malinjaka.

Stevo Lekić, iz Šehovaca, dobio je sadni matarijal i na površini od 1,5 dunuma zasadio 1.400 sadnica malina. Na svom posjedu zasadio je sorte miker i vilamet, a otkup rod maline biće sguran.

Zasad malina ove dvije sorte od 1.400 sadnica u Kotoru je podigao i Želimir Komlenić, koji se nada da će se ovaj trud isplatiti.

Dijana Eremija, stručni saradnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj opštine, rekla je da realizaciju projekta prati poljoprivredni inženjer koji na terenu, prvenstveno, u savjetodavnoj ulozi.

Opština Mrkonjić Grad u saradnji sa UNDP-om obezbijedila je 57.000 KM za podizanje deset malinjaka.

Divna Aničić, načelnica Mrkonjić Grada, rekla je da će uzgoj malina opravdati ulaganja, a u tu svrhu izgrađena je i  hladnjača, jer ovo voće zahtijeva posebnu pažnju.

Do kraja godine očekuje se realizacija projekta podizanje zasada malina za još 12 poljoprivrednika koji su se prijavili na konkurs.