latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:52 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Banjaluka- Koalicija dogovorila skupštinsku većinu (VIDEO)

Novi koalicioni sporazum o formiranju i funkcionisanju skupštinske većine u Banjaluci, koju će činiti SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina, već je usvojen. Potvrdio je to novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Formiranje Skupštine grada - Foto: RTRS
Formiranje Skupštine gradaFoto: RTRS

Sa 21 odbornikom, ova koalicija imaće stabilnu dvotrećinsku većinu. Naglasili su da su snagu i klalitet tima Igora Radojičića građani nagradili svojim glasovima.

Sa 31.000 hiljadom glasova za odbornike u Skupštini grada Banjaluka, SNSD obezbijedio je 11 mandata. Kada se tom broju pridruži 10 mandata koalicionih partnera, vladajući u gradskoj skupštini imaće dvotrećinsku većinu. Poznato je kako će se dijeliti i vodeće funkcije u Gradu.

- Usaglašen je već jedan aneks po kom će predsjednika Skupštine grada imenovati DNS, potpredsjednike Skupštine  imenovaće SP, dok će drugi potpredsjednik biti iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić. Zamjenika gradonačelnika imenovaće SNSD - rekao je Radojičić.

SNSD je najjača politička partija, a to su, kako kaže novoizabrani odbornik u gradskom parlamentu Srđan Amidžić, pokazali birači ukazujući povjerenje njihovom kandidatu za gradonačelnika.

- Gradski odbor je postavili cilj da bude 50.000 glasova, računajući da će izlaznost biti 100.000 birača. Osvojeno je tačno 56.173, a to je apsolutni rekord kada je u pitanju grad Banjaluka - rekao je Amidžić.

Nakon 1.novembra kada Radojičić i preuzme funkciju gradonačelnika, najavio je da će među prvim koracima biti reorganizacija Gradske i javne uprave. Broj zaposlenih, novi gradnonačelnik kaže, srednjoročno posmatrano mora biti racionalizovan.

- Reorganizacija se primarno odnosi na fleksibilnost, bolju organizovanost i za građane, i subjekte – jednostavnije procedure. Najviše žalbi je bilo na sektor prostornog uređenja od strane svih, a njega je neophodno reorganizovati - kaže Radojičić.

Transformaciju će doživjeti i Odjeljenje za stambene i komunalne poslove, Centar za selo, Gradska razvojna agencija, a dugoročni plan je i formiranje komunalnog holdinga. Sa podjelom mandata za rukovodeće pozicije javnih ustanova, Radojičić kaže, ipak će pričekati.