latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:29 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Novi Grad priprema strateški plan razvoja grada (VIDEO)

U Novom Gradu u toku je priprema izrade startegije razvoja ove lokalne zajednice u narednih deset godina.
Novi Grad - Foto: SRNA
Novi GradFoto: SRNA

Iz Odsijeka za lokalni i ekonomski razvoj javnim oglasom pozvali su predstavnike nevladinih organizacija, preduzeća i ustanova da dostave svoje prijedloge. Već je stiglo nekoliko prijedloga i inicijativa. Cilj je ubrzati razvoj ove lokalne zajednice. 

Milan Knežević godinama bavi se voćarstvom. Uložio je dosta truda u svom voćnjaku i ostvaruje dobar prinos i nema problema s plasmanom voća. Ističe da je razvoj voćarstva velika šansa u zapošljavanju i ostvarivanju prihoda.

- Mislim da je to jedino rješenje za naše područje. To bi za mene značilo da ako želim da razvijam voćarstvo na ovoj opštini, da bi trebalo ukrupnjavati posjede - kaže Knežević.

Operativni tim koji priprema dugoročnu startegiju razvoja naglašava tri bitna sektora koja bi trebalo da budu zastupljena. To su: ekonomski, društveni sektor i zaštita životne sredine.

- Strategija će se bazirati na razvoju ekonomije, lokalnih, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede koja je kod nas jako značajna i turizma, koji takođe smatramo prioritetnim za razvoj lokalne zajednice - rekla je Ljiljana Grab, šefica Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj u opštini Novi Grad.

U Turističkoj organizaciji u Novom Gradu pripremili su dvadeset konkretnih projekata za razvoj turizma.

Momir Kovačević, dirketor Turističke organizacije u Novom Gradu, kaže da su sve sortirali u pet oblasti.

- Јedna od osnovnih je promocija i unapređenje konkurentnosti, sportsko-rekreativni turizam, zatim seoski turizam, didaktičke farme, a takođe i regionalno povezivanje - reakao je Kovačević.

Realizacija, jasno definisane dugoročne strategije razvoja, ističu u operativnom timu, trebalo bi da dovede do povećanja proizvodnje, a time i zapošljavanja.