latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:37 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Za suzbijanje bolesti plavog jezika neophodna vakcinacija (VIDEO)

Više od 3.000 životinja u Republici Ssrpskoj zaraženo je bolešću plavog jezika koja, ako se ne reaguje, može da napravi veliku štetu stočnom fondu.
Bolest ovaca "plavi jezik" - Foto: RTRS
Bolest ovaca "plavi jezik"Foto: RTRS

Vakcinisanje je jedini način da se ova bolest suzbije i za to je potrebno između osam i deset miliona maraka.

Preciznih podataka o broju zaražene i uginule stoke nema, a ono što je poznato jeste da je bolest plavog jezika registrovana na području oko 40 opština u Srpskoj. Najteža situacija je na području Pala i Nevesinja.

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković rekao je da je u Srpskoj dijagnostikovan serotip 4 ove bolesti, te da je to benignija forma a procenat oboljelih životinja je deset odsto, dok je procenat uginuća tri odsto.

Da bi se bolest plavog jezika suzbila neohodno je obezbijediti novac za nabavku vakcina.

Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", rekao je da je procijenjeno da je za vakcinaciju potrebno od osam do deset miliona maraka.

- To je za proces vakcinacije svih životinja i neophodna je revakcinacija - naveo je Nedić.

Miroslav Aćić, šef katedre na fakultetu Verterinarske medicine u Beogradu:, keže da je vakcinacija prioritet i da farmeri ne mogu ništa da urade bez vakcine. Objasnio je da se bolest prenosi mušicama koje se ne mogu kontrolisati, jer ih ima 2.000 vrsta.

Veterinari smatraju da vlasti u BiH nisu na vrijeme prepoznale razmjere bolesti, pa je izostala i blagovremena reakcija.