latinica  ћирилица
19/10/2016 |  17:51 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Bijeljina- Grijanje slabo zbog brojnih kvarova (VIDEO)

Sezona grijanja u Bijeljini počela je uz brojne probleme.
Toplana u Bijeljini - Foto: RTRS
Toplana u BijeljiniFoto: RTRS

Većina korisnika Toplane bila je veoma razočarana, jer su im tokom vikenda stanovi bili hladni, a u ponedjeljak grijanja nije bilo ni u Osnovnoj školi "Sveti Sava". Razlog su mnogobrojni kvarovi na dotrajalim toplovodima. U Toplani kažu da s obzirom na velika dugovanja korisnika i izostanak subvencija grada, nemaju novca za veću rekonstrukciju mreže, već popravljaju samo ono najnužnije. 

Dotrajale toplovodne cijevi pucaju pod pritiskom vodene pare, pa na početku sezone grijanja tri dana, nije bilo kod većine korisnika. Građani ipak, imaju razumjevanja.

Da bi broj kvarova bio smanjen neophodna je potpuna rekonstrukcija cjevovoda dužine 280 metara u Ulici majora Dragutina Gavrilovića, za šta u toplani nemaju sredstava. Korisnici im duguju oko 200.000 maraka, a već dvije godine nema ni subvencija iz gradskog budžeta.

Direktor Toplane Bijeljina Radomir Marjanović kaže da su cijevi dotrajale i veoma porozne i da je to uzrok čestih kvarova.

Ovog ljeta Toplana je investirala u proširenje toplovodne mreže, ali ovaj novac nisu mogli usmjeriti u popravku postojećih cjevovoda.

- Obveznice koje su još prije par godina emitovane bile su upravo namjenjene za investiciju, a ne za rekonstrukciju, tako da u naredonom periodu treba planirati sredstva u gradskom budžetu da se ova dionica zamijeni - kaže Marjanović.

Gradsko grijanje u Bijeljini koristi 1.150 domaćinstava i pedesetak privrednih subjekata, a cijena za domaćinstva iznosi 2,75 maraka po kvadratnom metru.