latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:02 | Autor: RTRS

Brkić - Institucije se pripremaju za odgovaranje na pitanja iz upitnika EK

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Јosip Brkić rekao je da se institucije u BiH pripremaju za odgovaranje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koji BiH očekuje tokom jeseni.

On je izrazio nadu da će BiH uspješno završiti i tu obavezu, te uskoro dobiti status zemlje kandidata za EU kako bi uhvatila korak sa zemljama regiona.

Brkić je danas informisao zamjenika izvršnog direktora za Evropu i centralu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst o aktivnostima BiH na ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta sa naglaskom na put BiH ka EU.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH saopšteno je da je Brkić naglasio da se BiH na tom putu nalazi u progresivnoj fazi i da se trenutno velika pažnja posvećuje socijalnim i ekonomskim reformama, unutrašnjoj stabilnosti i konsenzusu.

On je istakao da je neophodno održati kontinuiran i otvoren dijalog unutar BiH i s institucijama EU.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH naglasio je da je za uspješan nastavak procesa EU integracija neophodno zadržati pozitivan zamah, održati proces vidljivim, te nastaviti s pozitivnim političkim izjavama i porukama.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Brkić je izrazio očekivanje da će napredak biti ostvaren ukoliko zemlje regiona ostanu na kursu Berlinskog procesa koji je doprinio pozitivnoj konkurenciji među zemljama i sinergiji u regionu.

Ajhorstova je istakla da je značajan napredak postignut u BiH i da treba da učini dodatni napor da taj napredak bude zapažen i vidljiv u Briselu kako bi se promijenila percepcija o BiH.

Prema njenim riječima, to je moguće postići stalnim kontaktom, otvorenim dijalogom i konstantnim promovisanjem procesa EU integracija.

Tokom suserta Brkića i Ajhorstove razmijenjene su informacije i mišljenja o situaciji u odbrambenom i bezbjednosnom sektoru u BiH i nedavno održanim lokalnim izborima.

Izvor: Srna