latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:31 | Autor: RTRS

DŽaferović: Nema ništa od Čovićevog prijedloga o virtuelnim izbornim jednicama

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović reako je kako u BiH neće biti nikakvih virtuelnih izbornih jedinica kakve je predlagao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Šefik DŽaferović - Foto: SRNA
Šefik DŽaferovićFoto: SRNA

"Nema nikakvih dodatnih teritorijalnih i etničkih podjela u BiH. Mogu postojati ustavne reforme koje vode reintegraciji BiH. Neće biti nijedne ustavne reforme koja će nas voditi ka daljim teritorijalnim i etničkim podjelama", izjavio je DŽaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je prokomentarisao način na koji se planira riješiti problem izbora članova Predsjedništva BiH.

On je rekao da će u FBiH ostati direktan izbor kroz koji će osigurati da se dva člana Predsjedništva biraju po modelu da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva te da su o tome sa SDA postigli gotovo usaglašen stav.

"Biće to jedna virtuelna izborna jedinica koja će važiti samo za dan izbora, da imate taj modalitet kojim ste osigurali da, recimo, predstavnik iz jednog naroda ne može uticati ili, bolje rečeno, da dominantno ne može uticati na izbor kandidata drugog naroda. Sad je preostalo pitanje kako to formalno zapisati, a to su u suštini dvije virtuelne izborne jedinice", rekao je Čović u intervjuu za Nezavisne.

Izvor: Kliks