latinica  ћирилица
19/10/2016 |  18:57 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Kakav med kupujemo - svaka druga teglica sumnjiva!? (VIDEO)

Skoro svaka druga teglica meda na našem tržištu je potencijalni falsifikat. To bi se moglo zaključiti iz rezultata analiza meda koje je tražio Republički inspektorat.
med - Foto: RTRS
medFoto: RTRS

Od 19 uzoraka, šest je palo na testu, a za još dva se čekaju rezultati superanalize. Med koji nije vidio košnicu povučen je iz prodaje.

Činjenica da na kontroli kvaliteta ne zadovoljava svaka druga tegla meda u Srpskoj, Ranka Babića posebno ne iznenađuje. Godinama se bavi pčelarstvom i kaže situacija je sve gora.

- Kod nas je problem što su posljednjih godina smanjeni prinosi, tako da prinos jedne biljke ne daje zreo med iz košnice. Onda se događa da su to miješani medovi koji se na tržištu ne cijene - kaže Babić.

S obzirom na to, da situaciju poznaje iz prve ruke, Babić stanje na tržištu ne može ocijeniti pozitivnim. Dvadesetak zvaničnih kontrola godišnje, tvrdi, nije dovoljno da bi se stekla realna slika. Uprkos tome, nadležni navode da su kontrole prilično detaljne.

Vesna Petković, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske,
kaže da kontrola ispravnosti meda uključuje vizuelnu kontrolu izgleda, ukupnu konzistenciju meda, zatim kontrolu sadržaja metil-furfurola, a to je indikator kvaliteta kontrole meda, razgradnje šećera prvenstveno fruktoze, zatim uključuje sadržaje i analizu teških metala i željeza.

Kakvog je kvaliteta med teško je ocijeniti bez analize. Od ukupne količine meda u prodaji je više od 115 hiljada kilograma iz uvoza. Najviše ga je iz Hrvatske, Kine, Rusije, Amerike, Slovenije, Malezije i Novog Zelanda.

- Utvrđeno je da šest uzoraka nije u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu meda, za dva uzorka čekamo još rezultate laboratorijskih ispitivanja. Kada je riječ o proizvođačima, tri su iz FBiH, jedan iz Sepublike Srpske i dva iz Srbije, ali su uvoznici iz FBiH - rekao je Pejo Đurašinović, glavni inspektor za hranu u Inspektoratu Republike Srpske.

Analize po inspekcijskom nalogu, prilikom uvoza ili po zahtjevu proizvođača, redovno vrši i Institut za javno zdravstvo. Ni oni se ne mogu pohvaliti rezultatima.

- Od ukupnog broja uzoraka u prethodnom periodu od 27 uzoraka 12 je bilo neispravno na parametre kvaliteta, ali to su odstupanja u granicama dozvoljenog pozitiviteta - rekla je Vesna Petković.

Interesantno je da je kontrola više od 20 tona meda uvezenog iz Kine pokazala gotovo savršene rezultate. I med domaćih pčelara u velikoj mjeri odgovara pravilniku. Zbog loše kontrole, tvrde nadležni, problem je med iz FBiH. Tri od šest uzoraka su iz tog entiteta, svi su povučeni iz prodaje, a veće količine trebalo bi da povuče tamošnja inspekcija.