latinica  ћирилица
19/10/2016 |  19:00 ⇒ 20/10/2016 | 00:16 | Autor: RTRS

Bošnjačka udruženja ne biraju način da diskredituju Grujičića (VIDEO)

Nezadovoljna rezultatima lokalnih izbora prema kojima je kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić pobijedio Ćamila Durakovića, bošnjačka udruženja ne biraju način da diskredituju Grujičića, a krivičnom prijavom protiv članova CIK-a BiH izvrše pritisak i od Srebrenice naprave novi slučaj "Stolac".
Mladen Grujičić - Foto: RTRS
Mladen GrujičićFoto: RTRS

U Tužilaštvu BiH potvrđeno nam je da je stigla krivična prijava koju je u ime četiri bošnjačka Udruženja iz Srebrenice, uputio advokat Esad Hrvačić. Prijava je podnesena zbog sumnje da su članovi CIK-a počinili više nezakonitosti tokom izbornog procesa u toj opštini. 

Bošnjačka udruženja iz Srebrenice smatraju odgovornim članove CIK-a za neažurirane biračke spiskove. Optužuju ih da su ignorisali 2.000 glasačkih listića koji su poštom stigli dva dana nakon lokalnih izbora. Zamjeraju im da su propustili da kazne novoizabranog načelnika Mladena Grujičića zbog navodnih neprimjerenih izjava i osveštanja zgrade opštine Srebrenica, iako to nema nikakve veze sa izborima.

- Moji klijenti zato traže od Tužilaštva da zatraži od Suda BiH privremenu mjeru zabrane implementacije rezultata izbora dok se ne okonča krivični potupak, jer smatramo da ako se to dokaže nastupile bi velika šteta - kaže Esad Hrvatčić, advokat bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

 

Član CIK Branko Petrić nije zabrinut zbog krivične prijave za koju kaže da je podnesena ne da se prosesuira, već medijski eksploatiše kao sredstvo pritiska na njegove kolege. Napominje da postoji i krivično djelo - lažno prijavljeivanje.

- Međutim, samo lažno prijavljivanje kao što je ovaj i neki prethodni slučajevi su krivično djelo. I stvarni podnosilac tih prijava se vješto sakrio iza nekih udruženje koje je teško procesuirati - kaže  Branko Petrić.

Žalbe apelacionom odeljenju Suda BiH nisu dovoljne gubitnicima na izborima, pa se i krivičnim prijavama protiv svih članova CIK-a pokušava zaustaviti primjena izbornih rezultata u Srebrenici. U OEBS-u  su uvjereni da to neće spriječiti CIK da uradi svoj posao.

- Uvjeren sam da će CIK, govoreći o Srebrenici, uraditi svoj posao. Imaju i te faze za žalbe i to će proći, i mi ćemo saznati konačne rezultate za Srebrenicu ko je pobijedio na izborima - kaže DŽonatan Mur, šef Misije OEBS u BiH.

Pravni eksperti ocjenjuju da podnošenje krivične prijave protiv članova CIK ukazuje da mnogi, posebno u FBiH, Sud i Tužilaštvao BiH doživljavaju kao produženu ruku svoje politike.