latinica  ћирилица
19/10/2016 |  19:02 ⇒ 20/10/2016 | 09:07 | Autor: RTRS

Cvijanović: Neće biti otpuštanja radnika, ni smanjenja plata (VIDEO)

Operativni plan za otpuštanje radnika i smanjenje plata u javnom sektoru ne postoji i Vlada Republike Srpske nijednim dokumentom ne planira smanjenje broj radnika i plata, potvrdila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Premijerka je objasnila da trenutno postoji samo strateški plan kojim nisu definisani detalji, a da operativni plan ni ne postoji kako su objavili pojedini mediji.

"Nema plana, nema smanjenja plata i nema smanjenja broja radnika", rekla je premijerka.

Ovom izjavom premijerka je demantovala navode o smanjenju rbroja adnika i plata. Cvijanovićeva je objasnila da je Vlada usvojila strateški plan kao strateški okvir u skladu sa dogovorom sa MMF-om i Svjetskom bankom. Rekla je i da nije tačno da je strateški plan koji je usvojen prije nekoliko mjeseci, držan u tajnosti zbog izbora.

"Sama ta špekulacija da nije moguće smanjiti troškove javne potrošnje za plate, a da se ne smanjuju plate nije tačna, to je moguće uraditi na različite načine, prirodnim odlivom, jer će značajan broj ljudi biti penzionisan u narednom trogodišnjem periodu, a koji je obuhvaćen tim strateškim planom", navela je premijerka.

U strateškom okviru, a koji je dogovoren sa MMF-om, biće utvrđen i zamrznut fond plata, što znači da nema povećanja plata ili zapošljavanja novih radnika, ali ne i bilo kakvih smanjenja.

"Tamo vrlo precizno piše da fond plata neće rasti u odnosu na BDP, ako pretpostavite da će BDP rasti, a pritom zadržite iznose za plate ili smanjite, onda to svakako znači uštede", rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Nakon tri godine kad se podvuče crta, vidjeće se i konkretne uštede - uvjerava predsjednica Vlade. Najavila je da bi operativni plan za provođenje strategije trebalo da bude poznat krajem godine.