latinica  ћирилица
19/10/2016 |  20:09 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Mikrobiologija hrane"

Autor knjige "Mikrobiologija hrane" Zoran Đerić rekao je večeras u Bijeljini da brigu o bezbjednosti hrane moraju voditi institucije i stručnjaci, proizvođači, ali i sami potrošači.
Bijeljina - promovisana knjiga Zorana Đerića - Foto: SRNA
Bijeljina - promovisana knjiga Zorana ĐerićaFoto: SRNA

Đerić je na promociji ove knjige u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" istakao da su u knjizi objedinjeni svi podaci, standardi i propisi o mikrobiologiji hrane koji se usklađuju sa evropskim standardima i mijenjaju se na bazi novih naučnih saznanja i procjene rizika.

Đerić je u izjavi novinarima istakao da su svi propisi u Republici Srpskoj i BiH u oblasti mikrobiologije hrane u potpunosti usklađeni sa evropskim propisima i sa praksom zemalja u okruženju.

"Imamo sposobne kadrove i stručne laboratorije, a problemi kod nas nastaju zbog toga što se propisi ne primjenjuju ili se tumače na različite načine", istakao je on.

Komentarišući stalne prepreke koje domaći proizvođači imaju pri izvozu, poput izvoza mesa u Tursku i voća u Rusiju, Đerić je rekao da su ti problemi više do politike nego do struke.

Na promociji knjige "Mikrobiologija hrane" stručnjak Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Zoran Brkić rekao je da ona temeljno opisuje problematiku hrane, od sirovine, preko proizvodnje do kontrole hrane i njene bezbjednosti za krajnjeg potrošača.

Knjiga je štampana u 300 primjeraka u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Izvor: SRNA