latinica  ћирилица
19/10/2016 |  20:31 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Politička anatomija jedne presude"

"Politička anatomija jedne presude"- naziv je knjige Milana Blagojevića promovisane večeras u Banjaluci.
Promocija knjige Milana Blagojevića - Foto: RTRS
Promocija knjige Milana BlagojevićaFoto: RTRS

Riječ je o prvoj naučnoj monografiji koja za predmet ima nedavnu presudu Pretresnog vijeća Tribnunala u Hagu u predmetu protiv Radovana Karadžića. Izdavač je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske 

 U monografiji „Politička anatomija jedne presude“ obrađena su najvažnija pitanja iz presude protiv Radovana Karadžića, što je urađeno unutar pet cjelina i to u Uvodnim razmatranjima, optužbama za ratne događaje u pojedinim opštinama Srpske, ratnim dešavanjima iz Sarajeva i događajima u Srebrenici jula 95. godine. Autor Milan Blagojević ističe da je ovom knjigom prikazana i sva politička pozadina presude, koja se ogleda u kreiranju protivpravne konstrukcije udruženog zločinačkog poduhvata.

"U knjizi sam posebno apostrofirao činjenicu da je, u stvari, kroz suđenje Karadžiću suđeno ne samo njemu, nego prije svega Republici Srpskoj. Ovom presudom, koja nije prva, ali je jedna od najvažnijih, želi se presuditi Srpskoj u periodu od njenog stvaranja, 9. januara 1992. godine pa do završetka rata", naveo je Blagojević.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Nevenko Vranješ rekao je da se Centar odlučio za izdavanje ove knjige zbog temeljne analize prvostepene presude Haškog tribunala izrečene prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću.

"Autor je ušao u suštinu te presude objektivnim i pravno perfektnim jezikom i stilom na način da posebno analizira sintagme koje je izveo Tribunal i uprkos činjenici da je riječ o individualnoj krivičnoj odgovornosti jednom licu, taj sud je upotrijebio konotaciju koja može otežati položaj Srpske na domaćem i međunarodnom planu", naveo je Vranješ.

Knjiga „Politička anatomija jedne presude“ štampana je i na engleskom jeziku, a uskoro bi trebalo da bude predstavljena i publici van našeg govornog područja.