latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:24 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Trebinje-Okrugli sto za sektor poljoprivrede

U Trebinju je danas održan okrugli sto o temi "Diskusija o prioritetima za razvoj intervencije", koji organizuju USAID/Švedska - Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva /Farma dva/, čiji je cilj pružanje podrške razvoju konkurentnosti u poljoprivredi.
Trebinje - Okrugli sto - Foto: SRNA
Trebinje - Okrugli stoFoto: SRNA

Zamjenik direktora "Farma dva" projekta Meliha Nanojlović kaže da je riječ o podršci privatnom i javnom sektoru u razvoju ukupne konkurentnosti, povećanju zaposlenosti, prometa izvoza i usaglašavanja infrastrukture sistema bezbjednosti hrane za izvoz u EU, ističući da je projekat počeo u januaru ove godine, a da mu je prethodio projekat "Farma", koji je trajao šest godina.

Ona kaže da projekat obuhvata sektore mljekarstva, ljekovitog bilja, voća, povrća i sektor preradarstva, a da proizvođači mogu da računaju na tehničku pomoć, treninge za podršku povećanoj produktivnost, za podršku novim tehnologijama, pristupu tržištu, napominjući da pružaju pomoć i institucijama na svim nivoima vlasti u usaglašavanju sistema bezbjednosti hrane sa zahtjevima EU.

Manojlovićeva napominje da se u Trebinju uglavnom podržava sektor pčelarstva i ljekovitog bilja.

Ona ističe da u okviru projekta postoji fond od 3,5 miliona dolara koji je namijenjen privatnom sektoru, odnosno da su to grantovi koji se daju za inovativne ideje, nove tehnologije, pristup tržištu, treninge, istraživanja.

Na prva dva javna poziva pristiglo je oko 170 aplikacija iz BiH. Vlasnik firme DOO "Anđelić" Radovan Anđelić kaže da je u okviru projekta njegova firma dobila dio opreme što je, kako kaže, pomoglo da prošire djelatnost i stepen prerade, te da su imali pomoć i sa stručne strane.

Anđelić ističe da ima pozitivna iskustva sa projektom, ali da su malo komplikovanije procedure.

I pčelari na području Trebinja kažu da imaju dobra iskustva sa ovim projektom, napominjući da su, između ostalog, imali određene obuke za pčelare početnike kao i profesionalce.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Radivoje Maksimović kaže da su kroz projekat "Farma" imali različite podrške, od odlazaka na sajmove, studijska putovanja, izradu brošura, kataloga, te dodaje da sada suština u podizanju kapacitete za razvoj sektora pčelarstva.

Partner u organizaciju skupa u Trebinju, kojem prisustvuju svi relevantni akteri u sektoru poljoprivrede na lokalnom i regionalnom nivou, je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske - Područna jedinica Trebinje.

Planirano je 11 ovakvih skupova u BiH, nakon čega će na završnom događaju u Sarajevu biti sumirani zaključci svih diskusija.

Izvor: SRNA