latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:27 ⇒ 13:47 | Autor: RTRS

Regionalna vojna vježba "Regeks 16" na Manjači i u "Kozari"

Međunarodna regionalna vojna vježba "Regeks 16" biće održana od 24. do 27. oktobra u banjalučkoj kasarni "Kozara" i na poligonu Manjača, a planirana je i organizovana u saradnji sa Združenom komandom NATO-a iz Napulja, izjavio je danas zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Mirko Tepšić.
Poligon Manjača (Foto: mod.gov.ba) -
Poligon Manjača (Foto: mod.gov.ba)

On je rekao novinarima u Banjaluci da su najvažniji ciljevi ova vježbe obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica zemlje domaćina i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

- Ciljevi se ogledaju i u provjeri primjenjivosti doktrinarnih publikacija koji regulišu i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, poboljšanje standarda interoperabilnosti zajedničkim djelovanjem snaga regionalnih partnera - naveo je general Tepšić.

On je istakao da će u toj vježbi učestvovati pripadnici oružanih snaga iz BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Ukrajine, Gruzije, Јermenije, Јordana, Tunisa, UAE, Pakistana, te snage i štabni oficiri EUFOR-a.

General Tepšić je istakao da će benefiti za Oružane snage BiH biti u unapređenju sistema kolektivne obuke, posebno planiranja, pripreme i organizovanje vježbe, unapređenje sposobnosti učešća u operacijama podrške miru i izvršavanju zadataka u multinacionalnom okruženju, sticanju novih iskustava, unapređenje stanja infrastrukture.

On je dodao da svaka zemlja učesnica snosi troškove boravka svojih pripadnika oružanih snaga na ovoj vježbi.

Pukovnik Kristof Le Kerf iz Komande NATO-a iz Napulja rekao je da je finansiranje do realizacije vježbe obezbijedio NATO, dodajući da je BiH prva partnerska država koja je domaćin ovakvoj vježbi.

Komandant Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH general Ilija Petrović rekao je da je ova jedinica primarna grupa za obučavanje u ovoj vježbi i da je uložila maksimalan napor da se pripremi za vježbu, u kojoj učestvuje više od 1.000 vojnika, gdje je najveći broj, njih 800, iz Oružanih snaga BiH.

On je naveo da se kompletna vježba izvodi na engleskom jeziku i da je poseban napor načinjen na pripremi prostora za izvođenje te vježbe u kasarni "Kozara" i na poligonu Manjača.