latinica  ћирилица
20/10/2016 |  14:56 | Autor: RTRS

Duterte najavljuje udaljavanje Filipina od SAD

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte boravi u posjeti Kini gdje se sastao sa predsjednikom Sji Đinpingom, a poslije sastanka najavio je udaljavanje njegove zemlje od Sjedinjenih Država, dugogodišnjeg saveznika.
Rodrigo Duterte - Foto: TANЈUG
Rodrigo DuterteFoto: TANЈUG

- Najavljujem udaljavanje od SAD - rekao je Duterte poslije susreta da kineskim predsjednikom.

Dvojica predsjednika su se na sastanku založila za unapređenje povjerenja i prijateljskih odnosa, a Duterte je sastanak nazvao "istorijskim".

Sji je dvije države nazvao "susjedima preko mora" koji nemaju razloga "za neprijateljstva ili konfrontacije", navodi kineska agencija Sinhua, a prenosi AFP.

Duterte boravi u četvorodnevnoj posjeti Kini koja treba da potvrdi približavanje kineskoj sferi uticaja, ali, kako navodi AFP, i "dubokim džepovima" kojima ta država raspolaže.

Za vrijeme vlasti prethodnog predsjednika Filipina dvije zemlje su bile u sukobu zbog Јužnog kineskog mora - gdje je Peking podigao više vještačkih ostrva - ali, otkako je u junu preuzeo vlast Duterte je promijenio kurs.

Susret dvojice lidera pratilo je i potpisivanje 13 bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i drugim.

AFP podsjeća da je Duterte suspendovao američko-filipinske patrole u Јužnom kineskom moru i zaprijetio da će okončati zajedničke vojne vježbe.

Na pitanje novinara da li su Sji i Duterte razgovarali o sporu u Јužnom kineskom moru, portparolka Ministarstva spoljnih poslova je rekla da su predsjednici imali "ljubaznu i prijateljsku razmjenu mišljenja o tome kako razriješiti tekuće sporove" i da njihov sastanak predstavlja povratak na pravi put dijaloga i konsultacija.

Izvor: Tanjug