latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:22 ⇒ 21/10/2016 | 08:38 | Autor: RTRS

Trese li se koalicija na nivou BiH? (VIDEO)

Opstanak parlamentarne većine na nivou BiH je pod velikim upitnikom! To su danas u odvojenim izjavama potvrdili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Čović je rekao da koalicija ne funkcioniše i za sutra najavio sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Radončić tvrdi da budućnost parlamentarne većine isključivo zavisi od SDS-a. 

Parlamentarna većina na nivou BiH ozbiljno je uzdrmana, što se vidjelo juče tokom glasanja o povećanje akciza za naftu i naftne derivate. SDS-ovi i pojedini poslanici SDA uskratili su podršku zakonu koji su prethodno podržali njihove stranačke kolege u ministarskim foteljama. Za lidera HDZ-a BiH jasan signal da koalicija ne funkcuioniše .

"Najbolji način da vidite funkcioniše li nešto jeste u parlamentu. Mislim da je suvišan bilo kakav dodatni komentar", izjavio je Čović.

SDA je teško pogođena ponašanjem svojih, ali i poslanika SDS-a, koji nisu slijedili svoje ministre što pokazuje pukotine u bh. koaliciji.

"U ovom slučaju smo imali tu situaciju različitog postupanja zastupnika SZP u odnosu na ministre koji su u Savjetu ministara i svakako da je i to jedno od pitanja o kojem treba da razgovaramo", kaže Šefik DŽaferović, potpredsjednik SDA.

Do razgovora neće doći prije povratka Bakira Izetbegovića iz Irana a do tada će Dragan Čović u Banja Luci razgovarati sa Miloradom Dodikom. Hoće li ubjedljiva pobjeda SNSD-a i koalicionih partnera odškrinuti vrata za ulazak uvlast na nivou BiH Čović nije precizirao. S druge strane Fahrudin Radončić kaže da je sudbina parlamentarne većine u rukuma SDS.

"Opstanak koalicije na nivou BiH zavisi prvenstveno od toga šta će raditi novi lider ili rukovodstvo SDS-a, da li oni žele da napuste tu koaliciju, ili ne", rekao  je Radončić.

Lider SBB-a je priznao da ga je ljubav s SDA koštala na lokalnim izborima, da li u mjeri da joj okrene leđa nije rekao ali indikativno da je danas razgovarao sa liderom opozicionog SDP-a.