latinica  ћирилица
20/10/2016 |  23:07 | Autor: RTRS

Vikiliks objavio mejlove predsjednika SAD

Sajt Vikiliks objavio je prvu turu mejlova predsjednika SAD Baraka Obame, a među njima su i oni koji su poslati sa njegove tajne adrese, javlja "Raša tudej".
Barak Obama - Foto: AFP
Barak ObamaFoto: AFP

Mejlove je na portalu Vikiliksa moguće pronaći kucanjem mejl adrese "bobama@ameritech.net"", za koju se vjeruje da ju je Obama koristio prije pobjede na predsjedničkim izborima u novembru 2008. godine.

Među njima je i mejl, poslat 30. oktobra 2008. godine od strane DŽona Podesta senatoru Obami u kom je povjerljiv dodatak u kom se diskutuje o ekonomskom timu i objašnjava zbog čega Obama mora da ga pokrene prije nego što mu počne mandat u januaru.

"Polson i njegovi podređeni ne vejruju da odlože donošenje važnih odluka koje se tiču kako upotrebe TARP sredstava, tako i drugih mjera stabilizacija nakon 20. januara", navedeno je u mejlu.

Ova tura mejlova odabrana je iz serije dogovora koji se tiču predsjedavajućeg kampanje Hilari Klinton, DŽona Podeste. Inače, on već godinama sarađuje sa Klintonovima. Bio je načelnik štaba Bila Klintona od 1998. do 2001. godine, ali takođe i savjetnik Baraka Obame.

Drugi mejlovi koje je moguće pronaći koristeći takvu pretragu nisu dobili odgovor tada budućeg predsjednika SAD.

U jednom od njih koji je poslat u 19.39 časova izborne noći 2008. godine, Podesta je napisao neke misli povodom sastanka G-20.

"Ne želim da vas uznemiravam danas. Saopštenje je navelo mogući poziv sastanku G-20 15. novembra. U slučaju da predsjednik Buš večeras započne ovu temu sa vama, želim da budete svjesni jednoglasne preporuke vaših savjetnika da NE prisustvujete. Dokle god da ste svjesni toga, možemo da razmatramo sadržaj saopštenja sutra", napisao je Podesta, prenosi "RT".

Taj mejl Obama bi vidio samo 21 minut prije objavljivanja njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

Izvor: Blic