latinica  ћирилица
21/10/2016 |  07:26 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Dodik-Čović: Uskoro zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
Pres konferencija - Foto: RTRS
Pres konferencijaFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je rekao da je sa Čovićem razgovarao o situaciji u BiH nakon lokalnih izbora, te da su konstatovali da su SNSD i HDZ zabilježile dobre izborne rezultate i da će nastaviti uspješnu partijsku saradnju.

- Ovdje smo, prije svega, kao partijski predsjednici konstatovali da su naše partije zabilježile ozbiljne uspjehe i da možemo da budemo zadovoljni time. Dogovorili smo dalju saradnju vezanu za partijske nastupe i koordinaciju, prije svega, na lokalnom nivou. Dogovorili smo se da u lokalnim skupštinama gdje postoje predstavnici naših partija nastavimo saradnju. U tom pogledu očekujem i dobar dogovor u distriktu Brčko - rekao je Dodik.

Dodik i Čović su najavili da će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će izraditi ove dvije stranke.

- Dogovorili smo da u narednom periodu kroz radnu grupu napravimo jedan novi prijedlog zajedničkog zakona o Ustavnom sudu koji bi bio prvi takve prirode u BiH - prijedlog dvije partije i dva naroda. BiH nema zakon o Ustavnom sudu, nego on radi po pravilima koje sam donese. Ustavni sud treba da odlučuje o ustavnosti opštih akata i prilagođavanju s Ustavom, a ovdje se Ustavni sud postavlja kao političko tijelo za odlučivanje - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da će dvije stranke u narednim danima raditi na izradi i usaglašavanju teksta pomenutog zakona, koji, ukoliko žele, mogu podržati i druge političke partije.

Dodik je rekao da ostaju određeni problemi u Kantonu 10, vezano za pozicioniranje kadrova SNSD-a, ali i da će i to biti riješeno - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama Evropske unije Srpskoj zbog održavanja referenduma o Danu Republike, Dodik je rekao da ne očekuje usvajanje rezolucije o osudi referenduma u Evropskom parlamentu.

- Ako Evropska unija uvede sankcije, Republika Srpska će izaći iz dogovora o provođenju Reformske agende, rekao je Dodik i naglasio da ne očekuje bilo kakve osude u vezi sa referendumom u Izvještaju o napretku BiH Evropske komisije.

Čović je čestitao Dodiku na rezultatima koje je SNSD ostvario na lokalnim izborima, te izrazio očekivanja da će se uspješna saradnja dvije partije nastaviti i intenzivirati.

Istakao je da je u odlučivanju o svim pitanjima u BiH potrebna tijesna saradnja sa vlastima Republike Srpske, jer je bez njihovog učešća svaka odluka osuđena na neuspjeh.

Čović je najavio sastanak užeg rukovodstva dvije partije.