latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:38 ⇒ 19:24 | Autor: RTRS

Dodik: Sve se može riješiti dogovorom tri strane (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH može sve riještiti dogovorom tri strane bez miješanja sa strane, jer je očigledno da oni prave problem što dovodi do nesposobnosti i paralize funkcionisanja BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Strani su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u Federaciji BiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati Republiku Srpsku u korist zajedničkih institucija BiH. Naravno, da se to nije moglo dogoditi ovdje. Јa sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulisati", istakao je Dodik.

Ako se žele novi odnosi, kaže predsjednik Srpske, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum.

"To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako - nisam za dogovor", rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

Na pitanje da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Ambasadom SAD u BiH s obzirom na nedavnu izjavu ambasadora Morin Kormak da je spremna s njim razgovarati ako bude poštovao BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog da bude protiv najveće sile svijeta, te da je riječ o pitanjima koja se tiču dostojanstva.

"Ne možete doći u poziciju da se od vas traži nemoguće, a onda vas okrive a to uopšte niste napravili. Kao eto Dodik bi trebalo da pokaže svoju brigu o BiH i mi bi odmah s njim razgovarali... Ako je BiH ono što oni misle da jeste, ja nisam za takvu BiH. Ako je to BiH u kojoj će se dogovoriti tri strane bez miješanja sa strane, onda se sve može riješiti", naglasio je Dodik.

Govoreći o poziciji Hrvata u BiH, on je ocijenio da nema potrebe za izmjenom Dejtona da bi se ona popravila, već da Dejtonski sporazum treba da se uvaži kako bi se stvorio osnov za dogovor tri konstitutivna naroda u BiH.

On je naglasio da Hrvati treba da "formalizuju i teritorijalizuju svoje ambicije u okviru Federacije BiH".

"Smatram da je veoma važno pozicionirati Hrvate, afirmisati njihov politički interes i imati tronožac u BiH", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, hrvatski problem u BiH, pogotovo pozicioniranje Hrvata u FBiH nije riješeno.

"Moj stav u tom pogledu je isti. Nisam ga mijenjao ni onda kada su mi nudili da imam dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili Hrvati bi mogli protestovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga", poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

GUBITNIČKA POLITIKA SDS-a I SDA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na proteklim lokalnim izborima izgubila politika SDS i SDA koja je bila motivisana time da SDS napada njega, a da im SDA osigura logistiku kako bi preko Tužilaštva BiH pokušali da ga procesuiraju.

"Ta je politika izgubila na svim mjestima koja su za njih zanimljiva - SDS je izgubio na mnogim mjestima, a SDA u Srebrenici koja im je bila najvažnija", istakao je Dodik.

On je ponovio da izbori u Srebrenici neće biti ponovljeni jer za to nema razloga.

"SDA je izgubila izbore i definitivno nema ništa neregularno što bi vodilo tome da se izbori ponove. U Srebrenici je srušen i jedan mit prema kojem svaki put kada bi Bošnjaci zaplakali odmah bi svi trebalo da liju suze i solidarišu se s njima. Mi više nećemo reagovati na te njihove suze i plač jer je riječ o politikama... Ali nije problem samo Srebrenica. Pogledajte Stolac, desetine stvari od kojih se stvaraju mitovi", naglasio je Dodik.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da niko neće poremetiti ceremoniju obilježavanje 11. jula u Potočarima, ali da će ostalo sve u Srebrenici biti drugačije.

Na pitanje šta misli kakva bi bila reakcija domaćih vlasti, ali i međunarodne zajednice da su kojim slučajem Srbi u Srebrenici ili Hrvati u Stocu nasilno zaustavili izbore kao što su to uradili bošnjački politički aktivisti u Stocu,
Dodik je rekao da bi možda NATO digao avijaciju.

On je ocijenio da u Sarajevu očigledno misle da je u redu da prave privatnu državu samo za sebe i da je bilo obrnuto vjerovatno bi reagovalo tužilaštvo, sud i sve ono što su tamo vještački stvorili.

"To govori mnogo toga. Zar nije strašno što su politički predstavnici Bošnjaka rekli kako Srbin ne može biti načelnik u Srebrenici. To je za mene još dramatičnije nego prekinuti izbore. Da sam ja rekao kako Bošnjak ne može biti načelnik samo zbog tog razloga, vjerojatno bi žestoko reagovali iz međunarodne zajednice.

To govori, prije svega, da su Bošnjaci navikli da je istina samo ono što oni kažu. Sada vjerujem da je ovo nasilje ojačalo poziciju Hrvata u Stocu i da to treba da se formalizuje u smislu izborne pobjede. Ali, želim pri tome istaći da u Stocu živi 300 Srba za koje imamo interesa i očekujem da će oni podržati predstavnika Hrvata u lokalnoj vlasti. Pozivam ih da to urade", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da ova partija neće ući u vlast na nivou BiH i da SDA i njihov Savez za promjene moraju snositi odgovornost za loše politike koje su tamo vodili.

"SDS i druge srpske stranke su nastavile sa spiralom izdaje nacionalnih interesa. Niz je dokaza i narod je to ovdje razumio. Ovo je i krah međunarodnog projekta koji se zove Savez za promjene, a koji predvodi SDS. Narod je rekao da ih neće", istakao je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.

Komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da većina na nivou BiH ne postoji nakon što je oboren veoma značajan zakon kojim se predviđa povećanje akciza da bi mogla biti nastvaljena gradnja auto-puteva, Dodik je rekao da su prije nekoliko dana u Vašingtonu predstavnici vlasti to dogovorili s MMF-om i da je to njihov zahtjev.

"Racionalni političari u vrijeme relativno niske cijene nafte lakše mogu progurati povećanje akciza, što bi dovelo do ubrzavanja izgradnje auto-puteva, ali oni koji su se slučajno zatekli u parlamentu BiH to su problematizovali. Oni misle da će Republika Srpske time oslabiti ako se ne izmijeni taj zakon", pojasnio je Dodik.

Na pitanje da li je pozadina protivljenja SDS-a ovom zakonu to što smatraju da bi se snažnije punio budžet Republike Srpske, Dodik je rekao da su se oni odrekli Republike Srpske što najbolje govori o njima.

"Uhvatili su se BiH i šefa SDA Bakira Izetbegovića. To ne može dugo trajati. Narod je pokazao da oni nemaju podršku za tu politiku. Vjerovatno bi oni definitivno ovdje bili poraženi, ali sada moraju za potrebe nekih stranih ambasada objašnjavati zašto su izgubili pa nastavljaju sa pričom da treba, makar do opštih izbora, za dvije godine, uhapsiti Dodika. Narod je ovdje pokazao što misli o tome i glasao je protiv vlasti na nivou BiH i srpskih predstavnika", istakao je Dodik.

Izvor: SRNA