latinica  ћирилица
21/10/2016 |  09:06 ⇒ 09:22 | Autor: RTRS

Vulin: Važno da Srbija bude dio sporazuma o readmisiji

Srbija insistira na tome da da bude dio sporazuma koji Evropska komisija pokušava da postigne sa vlastima Avganistana i Pakistana o povratku i readmisiji državljana ovih zemlja i nastaviće da insistira na tome, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socjalna pitanja Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

On kaže da se i predstavnici EK slažu u tome da je to razuman i logičan zahtjev, a da bi sporazum mogao da bude donesen veoma brzo, jer je to u interesu i EU.

- Prethodnih dana u Briselu sam razgovarao sa komesarima i najviši predstavnici EK su se složili da je to razuman zahtjev i da Srbija mora da bude dio srporazuma o readmisiji, odnosno da Srbija mora da bude dio takvog sporazuma bez obzrira što nije dio EK - rekao je Vulin za RTS.

On je podsjetio da je Srbija dobila više od šest miliona evra za rješavanje problema migrantske krize, što je veoma važno kako ne bi ugrožavala budžet.

- Članice EU imaju pristup fondovima koje mi nemamo, a i ovo što dobijemo izborimo. Važno je razumeijvanje da je Srbiji potrebna pomoć, direktna budžetska pomoć prije svega za plate ljudi koji rade i očekujem da se ta pomoć uveća na razne načine - naveo je on.

Vulin je rekao da će jedna od pomoći biti i slanje 50-ak policajaca iz EU u Srbiju koji će pomoći da se bolje čuvaju granice.

Broj migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima je skoro 6.000, dodao je Vulin navodeći i da je to broj koji Srbija može da kontroliše, ali da preko toga neće povećavati kapacitete.

- Osim toga, imamo vojsku i policiju da ne dopustimo da se ilegalno ulazi u zemlju - rekao je on.

Vulin je naveo podatak da iz Srbije u Mađarsku dnevno na legalan način pređe 30 ljudi, a da ih oko 100 uđe u Srbiju. Osim toga, ima i onih koji se vraćaju sporazumno i oni koji budu vraćeni.

- To možemo da kontrolišemo, i trudimo se da kontrolišemo njihovo kretanje kako ne bi ugrožavalo svakodnevni život naših građana - dodao je Vulin.

Na pitanje da li je bilo pritisaka za humanitarnu pomoć upućenu sirijskom gradu Alep, Vulin je odgovorio da je teško pomisliti i razumijeti da je bilo pritisaka kada Srbija pomaže drugim narodima.

- I druge zemlje mogu da se ugledaju na nas, a treba znati da u onoj mjeri u kojoj budemo pomagali Sirijcima u Siriji manje ćemo pomagati migrantima iz Sirije. Pritisaka uvijek ima i politika je nažlost takva da se često i humanitarne stvari posmatraju kao da iza njih stoje neki drugi ciljevi. Ovo je čista humanitarna akcija, i ništa drugo - rekao je Vulin.

Izvor: Tanjug