latinica  ћирилица
21/10/2016 |  10:32 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Ekskluzivno- kandidat za predsjednika Austrije za RTRS: Srbi su bili i biće naši prijatelji! (VIDEO)

U ekskluzivnom razgovoru za naš spoljnopolitički magazin “Protokol“, kandidat za predsjednika Austrije Norbert Hofer izjavio je da razumije kritiku, koja iz Republike Srpske stiže na račun rada Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je Austrijanac.
Kandidat za predsjednika Austrije, Norbert Hofer - Foto: RTRS
Kandidat za predsjednika Austrije, Norbert HoferFoto: RTRS

Naglasio je da će se, ako bude izabran za predsjednika, potruditi da pronađe dobru osnovu za razgovor sa Inckom.

Komentarišući situaciju u BiH i nedavno održani referendum u Republici Srpskoj o Danu Republike, Hofer je istakao da Austrija, s obzirom na istorijske veze, snosi veliku odgovornost za BiH i u Beču postoji zabrinutost od obnavljanja sukoba. Naglasio je da obilježavanje jednog praznika, kao što je Dan Republike Srpske, ne može predstavljati problem.

Izborni proces u Austriji traje od januara ove godine i obilježen je kontroverzama. Ustavni sud poništio je rezultate drugog kruga, a novi izbori su, nakon prolongiranja, zakazani za 4. decembar. Prema posljednjim anketama, Norbert Hofer, koji je kandidat Slobodarske partije, u prednosti je u odnosnu na protivkandidata Aleksandera van der Belena.

Dio razgovora možete pogledati u Dnevniku 2 u 19,30, a cijeli intervju u našem spoljnopolitičkom magazinu “Protokol“ koji je na programu večeras u 22 časa i 10 minuta.