latinica  ћирилица
21/10/2016 |  18:11 ⇒ 22/10/2016 | 15:20 | Autor: RTRS

CIK: Ponovno brojanje glasova na 52 biračka mjesta (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH usvojila je zahtjeve za ponavljanje brojanja glasova sa 52 biračka mjesta, dok je veći broj prigovora i zahtjeva za ponovnim brojanjem i nekoliko inicijativa za poništavanje izbora odbačen.
CIK BiH -
CIK BiH

Obrađeno je oko 250 zahtjeva za ponovno brojanje, a dio je još u radu.

Posebnu buru na sjednici CIK-a, koja je naprasno prekinuta, izazvala su neslaganja u vezi sa zahtjevima za poništavanje izbora i žalbama na odluku CIK-a o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora.

Član Komisije Branko Petrić smatrao je da u skladu s pomenutom odlukom ovaj set žalbi treba proglasiti nedopuštenim, dok je Suad Arnautović, koji je naknadno potvrdio da je riječ o Srebrenici, zastupao suprotno mišljenje.

Petrićev prijedlog s tri glasa za i tri protiv nije prošao, dok član Komisije Stjepan Mikić nije glasao. Mikić je tražio ponovno glasanje, ali predsjednik Komisije to nije dozvolio (kao poslovnik to nedozvoljava). 

- Imamo dva prijedloga, jedan je da ili idemo sa zaključkom o odbacivanju te žalbe kao nedopuštene, a drugi je da ide izjašnjenje Sudu, njegov prijedlog nije prošao i sada će ići izjašnjenje Sudu BiH o navodima žalbe koja je upućena, mi ćemo u izjašnjenju braniti odluku CIK-a, svi smo se saglasili oko sadržaja, tu se uglavnom ide na to da zapravo potvrdimo da smo mi trebali postupiti kako smo postupili, istakla je Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH.