latinica  ћирилица
21/10/2016 |  19:17 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Srpskim autobusima onemogućen prolaz na Merdaru

Oko 200 putnika, uglavnom srpske nacionalnosti, blokirano je na administrativnom prelazu Merdare sa kosovske strane, jer tamošnji organi ne dozvoljavaju prolaz autobusima privatne firme iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, zahtijevajući međunarodne dozvole za transport.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Vlasnik firme "Kimko" Bogoljub Marinković prenio je RTS-u da za prevoz putnika posjeduje sva dokumenta koje kosovska policija, carina i druge službe zahtijevaju, uključujući i dozvole za međunarodni transport.

Marinković je potvrdio da su tri autobusa puna putnika blokirana od 16 časova. Očekuje da problem bude riješen, navodeći da kosovski organi nemaju razloga da blokiraju saobraćaj autobusa.

U rješavanje ovog problema uključen je na licu mejsta i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

U dva navrata, kosovske vlasti danas su vratile sa administrativnih punktova Merdare i Јarinje i sa prelaza "Đeneral Јanković" sa Makedonijom dvije grupe srpske djece sa Kosova, koja su krenula na ekskurziju u Novi Sad i na izvođenje dramske predstave u Skoplju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje maltretiranje kojem su danas, samovoljom predstavnika prištinskih vlasti, bila izložena srpska djeca na prelazima Јarinje i Merdare, kao i na prelazu "Đeneral Јanković".

"Beskrupuloznost Prištine danas je prelila punu čašu jasnom porukom da su Srbi i njihova djeca uskraćeni za elementarna ljudska prava, kao što je pravo na slobodu kretanja. Oni koji maltretiraju djecu ne zaslužuju ništa osim gnušanja i prezira", navodi se u reagovanju Kancelarije.

"Frustriranjem, prepadanjem i pokušajem zatvaranja srpske djece u rezervat ne doprinosi se stvaranju međunacionalnog povjerenja, a današnji besramni čin pokazuje da neki nasilnici u Prištini to zapravo i ne žele", podvlači se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Izvor: RTS