latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:07 | Autor: RTRS

Istraga o napadu na humanitarni konvoj kod Alepa 24. oktobra

Komisija za istragu napada na humanitarni konvoj u sirijskoj provinciji Alep 19. septembra počeće da radi 24. oktobra, izjavio je danas predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

Odluku o sprovođenju nezavisne istrage u vezi s incidentom u sirijskom Urum el Kubru, u kojem je poginulo 20 ljudi, donio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun 30. septembra.

Komisiju će predvoditi general-potporučnik Abhidžit Guha. Stručnjaci treba da "utvrde činjenice u vezi s incidentom i da ih dostave generalnom sekretaru UN nakon završetka rada", saopštio je Dižarik.

- Generalni sekretar će proučiti izvještaj i donijeti odluku o daljim koracima. On poziva sve zemlje na punu saradnju sa komisijom - izjavio je predstavnik UN.

Zajednički konvoj sirijsko-arapskog Crvenog polumjeseca i humanitarnih organizacija UN 19. septembra bio je napadnut u oblasti Urum el Kubra, sjevero-zapadno od Alepa. U konvoju je bio 31 kamion koji je prevozio pomoć za 78.000 ljudi. Prema navodima Međunarodnog crvenog krsta, 18 kamiona je uništeno, a poginulo je najmanje 18 civila, među njima i rukovodilac sirijskog Crvenog polumjeseca.

Izvor: Sputnjik