latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:24 | Autor: RTRS

Slučajno otkriće koje će spasti svijet?

Naučnici iz Nacionalne laboratorije Ouk Ridž u SAD "slučajno" su otkrili način da preokrenu proces sagorijevanja ugljendioksida, pretvarajući ga nazad u gorivo, piše Independent.
zagađenja okoline - Foto: Beta/AP
zagađenja okolineFoto: Beta/AP

Naučnici su prilikom procesa koristili nanotehnologiju, a prvobitno su namjeravali da pretvore ugljendioksid u metanol, a ne etanol.

Kako korišćeni materijali prilično jeftini, stručnjaci smatraju da bi taj postupak mogao da se koristi u industriji, na primjer za čuvanje viška energije proizvedene u elektranama.

- Uzimamo ugljendioksid, otpadni produkt sagorijevanja, i zatim taj proces "okrećemo" unazad kako bismo dobili korisno gorivo - kratko je objasnio proces doktor Adam Rondinon, glavni autor studije o ovom procesu.

Rondinon je takođe izložio sve pozitivne efekte u vezi sa ovim procesom:

- Etanol već danas možete da koristite kao gorivo za vozila, bez modifikacija. S druge strane, ugljendioksid je problem. Ako ga koristimo, onda sprečavamo da odlazi u atmosferu - smatra Rondinon.

Naučnici su postupak sproveli pomoću katalizatora napravljenog od ugljenika, bakra i azota, a kao okidač za reakciju korišćena je struja.

- Očekivali smo da proces bude komplikovaniji, a do otkrića smo donekle došli igrom slučaja. Pokušavali smo da proučimo prvu fazu očekivane reakcije kad smo shvatili da katalizator uzrokuje sasvim drugu reakciju. Etanol je za nas bio iznenađenje - kaže Rondinon.

Rastvor ugljendioksida i vode pretvoren je u etanol u povratku (između 63 i 70 odsto prvobitne količine), što znači da se većina CO2 i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, već pretvara u etanol, objasnili su naučnici kojima je sljedeći cilj da dodatno unapreijde efikasnost procesa čija je praktična primjena od potencijalno epohalnog značaja.

Izvor: Agencije