latinica  ћирилица
22/10/2016 |  12:31 | Autor: RTRS

U ponedjeljak svečano otvaranje nastupa Srpske na sajmu knjiga u Beogradu

Nastup Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 24. oktobra, izvođenjem književno-scenskog programa "Ideš li rode" na štandu Srpske.
Sajam knjiga - Beograd - Foto: Screenshot
Sajam knjiga - BeogradFoto: Screenshot

Najavljeno je da će svečanosti prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Tokom održavanja sajamske manifestacije planirano je da 39 izdavača iz Srpske predstavi 63 knjige i sedam književnih i naučnih časopisa.

Neposredno nakon otvaranja nastupa Republike Srpske, koje je predviđeno za 12.00 časova, biće predstavljena knjiga "Naša ispovjest" o stradanju Srpkinja u ratu u BiH od 1992 do 1995. godine, a potom slijedi promocija knjige "Izdaja" autora Milana Ljepojevića.

Drugog dana sajamskog predstavljanja Republike Srpske predviđena je promocija četiri naslova Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" sa Pala, kao i promocija knjige "Politička anatomija jedne presude - desupstancija Republike Srpske" autora Milana Blagojevića.

Istog dana beogradskoj čitalačkoj publici biće predstavljena tri pobjednička romana na konkursu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, kao i promocija tri izdanja u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske.

Trećeg dana sajamskog predstavljanja Srpska će se sajamskoj publici predstaviti izdanjima Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Za četvrtak, 27. oktobra, predviđena je promocija izdanja Republičkog zavoda za statistiku "Otvorena knjiga o popisu u BiH".

Istog dana svoju izdavačku djelatnost predstaviće Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske sa 11 naslova, među kojim je "Dejtonski mirovni sporazum dvadeset godina poslije" autora Rajka Kuzmanovića.

Prema najavi organizatora, u petak, 28. oktobra, biće predstavljena izdavačka djelatnost Matične biblioteke Istočno Sarajevo sa dva naslova.

U subotu, 29. oktobra, biće saopštena odluka o dobitniku "Povelje uspjeha 2016. godine" - tradicionalnog priznanja izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske i upriličena promocija knjige "Odlomci", autora Matije Bećkovića.

Na Sajmu, koji se održava pod sloganom "Knjige u ruke", predstaviće se više od 450 domaćih i stranih izlagača, a zemlja počasni gost je Iran.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće svečano otvoren sutra u 18.00 časova.

Izvor: SRNA