latinica  ћирилица
22/10/2016 |  13:47 | Autor: RTRS

"Delo": Zapad nema predstavu šta da radi s Putinom

Zapad je u sve većem strahu kad je riječ o Rusiji na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, piše slovenački list "Delo".
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alekseй Nikolьskiй) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alekseй Nikolьskiй)

Dok njemačka kancelarka Angela Merkel upozorava da bi Evropska unija mogla da veoma brzo odgovori po pitanju ruskih akcija u Siriji, Zapad još ne zna kako da postupi.

"Najveći kritičari smatraju da najnovije tenzije umnogome predstavljaju odraz unutrašnjih problema zemlje koja je svoje socijalno osiguranje zasnovala na prodaji fosilnih goriva i njenog lidera koji ne planira da se povuče sa autoritarne vlasti poslije 16 godina", navodi list.

Isti kritičari su mišljenja da je Rusiji potrebna istinska demokratizacija i vladavina prava za univerzalni razvoj, ali to bi dovelo do rušenja mnogobrojnih monopola i potrebe za ignorisanjem političkih i ekonomskih lekcija iz 20. i 21. vijeka, dodaje se u tekstu, prenosi STA.

U skladu sa takvim stavom, Sovjetski Savez se raspao zato što su diktatorstva i centralno planirana ekonomija gušili kreativnost ljudi, dok je Zapad izljedrio pojedince poput osnivača "Epla" Stiva DŽobsa i kanadsko-američkog biznismena i izumitelja Ilona Maska, primjećuje "Delo".

"Istina je, doduše, da je dio zapadne populacije zastranio zbog globalizacije, što se najbolje vidi kod pristalica Donalda Trampa, Bregzita i ekstremnih evropskih nacionalista", napominje slovenački list.

Uprkos tvrdnjama Merkelove, Zapad i dalje nema ideju šta da radi, pri čemu spoljnopolitički minimalizam predsjednika SAD Baraka Obame u pogledu Moskve nije zadobio mnogo poštovalaca, dok na površinu izbijaju nuklearne i druge prijetnje Rusije, a svjetska uzdržanost se vratila strateškom vokabularu, zaključuje "Delo".

Izvor: Tanjug