latinica  ћирилица
22/10/2016 |  15:00 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Novi Sad: Vojna parada na obalama Dunava

Na Beogradskom keju na Dunavu u Novom Sadu danas je održana vojna parada povodom oslobođenja ovog grada u Drugom svjetskom ratu.
Novi Sad: Vojna parada (Foto:Tanjug (Јaroslav Pap)) -
Novi Sad: Vojna parada (Foto:Tanjug (Јaroslav Pap))

Više od 700 pripadnika Vojske Srbije predstavilo je brojnoj publici najnovije naoružanje i opremu.

U statičkom dijelu parade prikazano je 40 borbenih sredstava, a 32 u motorizovanom ešelonu. U prikazu borbene spremnosti učestvovalo je i 20 brodova Riječne flotile, te 20 aviona ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u obraćanju okupljanima da će Srbija nastaviti da jača snagu svoje vojske.

- Mi nikome ne prijetimo samo želimo da svakog, bez obzira kakve su mu namjere, uvjerimo da smo spremni na odgovor i to na svaki bezbjedonosni izazov. Srbija i njen narod su u svojoj istoriji mnogo puta pokazali da znaju, da su sloboda i mir riječi iza kojih stoje najveće žrtve i odricanja - rekao je Nikolić.

On je podsjetio da je Novi Sad 1975. godine odlikovan ordenom Narodnog heroja i postao "Grad heroj" za herojska djela njegovih žitelja u Drugom svjetskom ratu tokom Narodno oslobodilačke borbe.

- Borci svih nacionalnosti, učestvoavli su u oslobađanju Novog Sada, grada koji je tokom okupacije od 1941. do 1944. godine pretrpio velike žrtve. U tom periodu fašisti su ubili gotovo 5.000 Novosađana, a na hiljade je protjerano i raseljeno - istakao je Nikolić.

On je podsjetio i na "Novosadsku raciju" kada su u januaru 1942. godine fašisti mađarskog regenta Mikloša Hortija na monstruozan način ubili i pod dunavski led bacili između tri i pet hiljada stanovnika Novog Sada i Vojvodine, uglavnom Srba i Јevreja.

- Bio je to zločin koji nije, kako su to okupatori očekivali, obeshrabrio Novosađane, već je ojačao njihovu snagu i želju za slobodom - naglasio je Nikolić.

Vojnoj paradi u Novom Sadu prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoke ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Operativne sposobnosti Vojske Srbije danas su Novosađanima pokazali pripadnici Specijalne brigade, Riječne flotile, Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, Garde i drugih jedinica.

Izvor: SRNA