latinica  ћирилица
22/10/2016 |  19:24 ⇒ 23/10/2016 | 11:58 | Autor: RTRS

Kako su Klintonova i Tramp podijelili Srbe i Bošnjake? (VIDEO)

U Sarajevu kao da je malo političkih problema, pa su se uključili i u završnicu izborne kampanje u Americi.
Sarajevo: Skup podrške Klintonovoj - Foto: RTRS
Sarajevo: Skup podrške KlintonovojFoto: RTRS

Tako su sa društvenih mreža pozvali na podršku predsjedničkom kandidatu demokrata Hilari Klinton, supruzi na Balkanu dobro upamćenog Bila Klintona. Klintonovi su za potpisnike peticije podrške - kreatori mira u BiH.

O američkoj zaostavštini iz 90-tih, sutra, na kontraokupljanju u Istočnom Sarajevu, uz podršku Donaldu Trampu, koji se bar na riječima usprotivio američkoj ulozi svjetskog policajca.

Klintonovi su Sarajlijama prirasli za srce kada su poslali NATO armadu da nad BiH isprazni skladišta bombi sa osiromašenim uranijumom! Hrabra Hilari svoj život je za njih izložila opasnosti, u martu 1996. godine, četiri mjeseca nakon okončanja rata, tokom posjete Tuzli, kada su je, kako je tvrdila, gađali srpski snajperisti. Priznade ipak da to nije istina, ali joj je oprošteno, jer je kandidat po mjeri sarajevske čaršije...

- S obzirom na prijateljstvo politike porodica Klinton prema nama, izražavamo podršku Hilari Klinton - kaže Mirza Hulusić, organizator okupljanja u Sarajevu.

Da li će do prijatelja Sarajeva, Klintonovih, dospjeti glas podrške, nije ni važno. Јasno je da ih je republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp uplašio drugačijom vizijom svjetskog poretka, u kome će se Amerika svojim brigama pozabaviti. Za RTRS malo ko htjede da govori, a dobili smo i besplatne lekcije iz demokratije - okretanje leđa našoj kameri i poruke da moramo "mijenjati politiku pristupa" i "pokušati biti malo realniji kao javni servis".

- Glas naroda je kad tad bitan - kaže Mirsad Kebo, bivši funkcioner SDA. Na konstataciju da se taj glas čuo i na referenduma u Republici Srpskoj, Kebo odgovara da je "pitanje referenduma ispolitizovano". I bezazleno, u odnosu na zakulisne politike koje su odnosile hiljade života.

Ratni komandant bošnjačke policije u Srebrenici Hakija Meholjić i danas stoji iza svoje tvrdnje da je postojao tajni dogovoru Alije Izetbegovića i Bila Klintona da u Srebrenici žrtvuju 5.000 Bošnjaka radi NATO intervencije...

- Klinton je bio Bog rata i mira i mogao je spriječiti mnoge stvari koje su nam se dešavale. Nit` je bolji protivkandidat nit` je Klintonova - kaže Meholjić.

Niti se u Istočnom Sarajevu sutra okupljaju zbog uvjerenja da je važna njihova podrška republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na dalekim američkim izborima.

"Nije naše da se miješamo u američke predsjedničke izbore, i da u ime građana govorimo da podržavamo jednog ili drugog kandidata. Zbog svega ovoga, a i zbog krvavog i prljavog rezimea Hilari Klinton, probaćemo da pošaljemo jasnu poruku `Sarajevo is NOT voting for Klinton` /Sarajevo neće glasati za Klintonovu/", navode na Fejsbuk profilu organizatora sutrašnjeg skupa.

I neće, 8. novembra izjasniće se američki građani. Ako uopšte i znaju za BiH, možda bi im imponovala ovdašnja briga za njihove izbore. Nama je nažalost važno ko će biti američki predsjednik, što ipak neće ni ublažiti podjele u BiH.