latinica  ћирилица
23/10/2016 |  11:24 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Đokić: Parlament Srpske dao puni doprinos očuvanju stabilnosti Republike

Narodna skupština Republike Srpske je tokom 25 godina postojanja dala puni doprinos očuvanju stabilnosti Republike Srpske i afirmaciji demokratskih vrijednosti i tekovina na kojima je zasnovana, istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić, koji je ranije obavljao funkciju predsjednika republičkog parlamenta, izjavio je Srni da je Narodna skupština Republike Srpske sve ove godine bila vidljiv čuvar zakonodavnog sistema i imala posebnu ulogu u provođenju brojnih reformi koje su doprinijele razvoju Srpske.

"Dala je nemjerljiv doprinos jačanju demokratskih kapaciteta, afirmaciji same ideje Republike Srpske i zaštiti njene autonomnosti unutar BiH, kroz provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sveopšti demokratski razvoj", naglasio je Đokić.

Đokić je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske tokom 25 godina postojanja bila najvažniji stub stvaranja i razvoja institucionalnog sistema Republike Srpske, pa na taj način i Republike Srpske.

On je naveo da je u periodu rata, Narodna skupština imala izuzetno važnu ulogu, ali i u periodu poslije rata kada je bila nosilac aktivnosti na provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, suočavajući se sa brojnim izazovima, teškoćama, ali i snažnim pritiscima.

"Taj pritisak je u najvećem obimu dolazio od međunarodnih faktora prisutnih u BiH, posebno od visokog predstavnika u BiH, koji je vrlo često svojim djelovanjem dovodio Narodnu skupštinu Republike Srpske u veoma težak položaj, preuzimajući njenu ulogu, namećući joj brojne zakone i odluke za koje je najdirektnije bila zadužena", naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština je u tom postratnom periodu bila izložena i političkim previranjima koja su nastajala nakon odluka visokog predstavnika o smjeni presjednika Srpske, u uslovima nemogućnosti izbora nove Vlade Srpske i vrlo složenih procesa koji su se u periodu tokom 1999. i 2000. godine dešavali u Srbiji, uključujući razorno NATO bombardovanje tadašnje SRЈ.

"Uprkos svim izazovima, u mandatima u kojima sam bio na čelu ovog najvišeg zakonodavnog organa, Narodna skupština je ostala jedina institucija koja je imala pun kapacitet legalnog i legitimnog odlučivanja, dajući puni doprinos očuvanju stabilnosti Republike Srpske i afirmaciji demokratskih vrijednosti i tekovina na kojima je zasnovana", istakao je Đokić.

Đokić kaže da se trudio da da doprinos afirmaciji parlamentarnog života u Republici Srpskoj, razvoju i zaštiti autoriteta Narodne skupštine i stvaranju elementarnih uslova za njen rad.

On je napomenuo da je u tom periodu prvi put uređena zgrada Narodne skupštine i ovaj najviši zakonodavni organ Republike Srpske od tada ima svoju stalnu adresu na kojoj se nalazi i danas.

"Imajući u vidu godine iza nas, želim da aktuelnom rukovodstvu Narodne skupštine čestitam ovaj izuzetan jubilej i da poželim da i u narednim decenijama Narodna skupština bude i dalje čvrst oslonac i nosilac progresivne politike razvoja Srpske i njenog sveobuhvatnog jačanja", poručio je Đokić.

Izvor: SRNA